SVS nařídila stáhnout z trhu sýr obsahující nebezpečnou baktérii
05.05.2016 | SVS ČR
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu francouzský sýr Roquefort. Obsahoval totiž bakterii Escherichia coli, která produkuje nebezpečné Shigatoxiny. Výrobek v České republice distribuoval řetězec Makro.
Informaci o přítomnosti sýra na společném unijním trhu obdržela SVS z Francie prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Na základě šetření u francouzského výrobce bylo zjištěno, že výrobek byl distribuován v týdnu od 17. do 24. března 2016 do řetězce Makro a následně také do řetězce Metro na Slovensko.
Vzhledem k tomu, že datum minimální trvanlivosti (DMT) ještě nevypršelo a výrobek může být na trhu, nařídila SVS stažení nebezpečného produktu z tržní sítě. V rámci šarže bylo distribuováno celkem 24 kilogramů sýra. Státní veterinární správa doporučuje těm, kteří si výrobek zakoupili, aby ho v žádném případě nekonzumovali a vrátili ho v místě prodeje.
Nelze také vyloučit, že výrobek – původně v obchodní úpravě na „půlkola“ o váze 600 g – mohl být v některých případech nabízen dál konečným spotřebitelům menšími prodejnami, např. formou pultového prodeje.
Identifikace výrobku:
Výrobek: Roquefort 600 g Vernières (TRANCHE 1/2 LUNE 600 GR X4VERT)
Šarže: 151.032
DMT:25. 6. 2016
Balení: 600 g
Výrobce: Vernières Frères, Lauras, 12250 - Roquefort-sur-Soulzon, Francie, Fr 12 203 037 CE
Některé Shigatoxiny mohou způsobit závažný krvavý průjem, který může v některých případech vyústit v akutní selhání ledvin vyžadující intenzivní péči.
Mgr. Petr Pejchaltiskový mluvčí SVS
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



