SVS při kontrole porcovny v Plzeňském kraji odhalila desítky kilogramů hnijících kuřecích kostí a kůží
21.09.2016 | SVS ČR
Státní veterinární správa (SVS) zjistila při kontrole porcovny drůbežího masa v Plzeňském kraji zásadní porušení legislativy. V chladírně masa porcovny se nacházelo několik desítek kilogramů zapáchajících kuřecích kostí a kůží. Provozovateli bylo nařízeno nechat neškodně zlikvidovat potraviny živočišného původu nevhodné k lidské spotřebě v asanačním podniku. Za porušení veterinárního zákona a zákona o potravinách může být provozovateli udělena pokuta až do výše 50 milionů korun. Ve správním řízení bude firmě pozastavena činnost.
Kontrola byla provedená za přítomnosti pracovnice firmy, která provozovateli porcovny pronajímá výrobní prostory. Po otevření dveří do chladírny porcovny byl cítit silný zápach po zkaženém mase. V chladírně se nacházelo několik přepravek naplněných kuřecími kostmi o hmotnosti zhruba 50 kilogramů. Zbývající maso na kostech jevilo známky kažení, bylo oslizlé, mělo nepřirozenou barvu a silně páchlo. Obdobné známky kažení neslo také zhruba 15 kilogramů kuřecích kůží, které se nacházely v další přepravce. Přepravky se skladovanými kostmi a kůžemi byly označeny štítkem, na němž bylo uvedeno, že se jedná o zásilku kuřecích stehen polského původu. Uvedená zásilka byla již více než 14 dní po datu spotřeby. Bližší informace o zásilce včetně průvodních dokladů chyběly z důvodu nepřítomnosti oprávněné osoby.
Kromě nařízených opatření byla kontrolované osobě zaslána i výzva k doložení všech průvodních dokladů a dalších informací k zásilce, k čemuž však ve stanovené lhůtě nedošlo. Stejně tak provozovatel do dnešního dne nedoložil doklad o tom, že nechal smyslově změněné živočišné produkty zlikvidovat v asanačním podniku, jak mu bylo uloženo. Tím se dopustil dalšího porušení předpisů. Podobná zásadní porušení legislativy byla ve stejné provozovně zjištěna také při předchozí kontrole v polovině července. Tato skutečnost bude zohledněna ve správním řízení, což dozajista ovlivní výši udělené sankce.
- Mgr. Petr Pejchal
- oddělení vnější komunikace
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)

Tweet



