SVS prošetřuje další nález úlomku jehly
11.03.2016 | SVS ČR
Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) řeší v poměrně krátkém odstupu už druhý podnět od zákazníka, který našel v masném výrobku úlomek injekční jehly. Výrobek s názvem Čertíci pochází z Kosteleckých uzenin. Na rozdíl od prvního případu z počátku ledna 2016 neprokázala kontrola zavinění ze strany výrobce. Inkriminovaná šarže uzeniny je již po datu spotřeby, nelze však vyloučit, že někteří zákazníci mohou mít produkt v mrazáku.
Asi dvoucentimetrový úlomek se podle zákazníka nacházel v masném výrobku s názvem Čertíci, který vyrobila společnost Kostelecké uzeniny a.s. Jak bylo zjištěno při následném šetření, výrobek patřil do šarže L000900458767. Ta byla expedována z Kostelce do centrálního skladu obchodního řetězce Globus v Jirnech v množství 60 kusů. Uzeniny byly zabaleny ve vaničkách o váze 400 g. Datum spotřeby bylo u této šarže 27. února 2016. Spotřebitel však uvádí, že měl výrobek uskladněný v mrazáku.
Výrobní šarže ze stejného dne (24. ledna 2016) byla expedována i pod jinými šaržemi a to:
- 400g balení OA - L000900458290, L000900458194, L000900458498, L000900459004 – celkově 220 kg na trh v ČR a SR,
- 5kg balení OA - L000900455497, L000900456270, L000900456375, L000900456052, L000900456351, L000900456787, L000900457006, L000900457203, L000900457287,
- L000900457340, L000900458108 - celkově 2 219,504 kg na trh v ČR a SR.
Také u všech uvedených šarží se předpokládá, že jsou již po datu spotřeby.
Na základě podnětu provedla SVS ve výrobním závodě kontrolu funkčnosti Systému analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (HACCP). Systém HACCP je jedním ze základních nástrojů, jak účinně předcházet rizikům ohrožujícím bezpečnost potravin a jeho vytvoření je vyžadováno povinně u všech výrobců na základě nařízení EU. Při kontrole byla dále prověřena funkčnost detektorů kovu, celý výrobní proces a provedena také dosledovatelnost výrobků a surovin.
Při kontrole detektorů kovu nebylo zjištěno pochybení. Výrobce předložil úředním veterinárním lékařům servisní zkušební protokoly ke konkrétnímu detektoru na balicí lince. Detektor je dle protokolu schopen zachytit předměty či částice z nerezové oceli od velikosti 6 mm, u železa a neželezných kovů i menší, což bylo fyzickou kontrolou ověřeno. Suroviny použité při výrobě pocházely z bourárny v Kostelci a provozu ve Vodňanech.
Na rozdíl od na první pohled podobného případu, o němž jsme informovali začátkem letošního ledna: http://eagri.cz/public/web/svs/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2016_svs-naridila-stazeni-masneho-vyrobku.html nebylo dosavadním šetřením prokázáno pochybení výrobce. Případ se dále došetřuje.
Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



