SVS upozorňuje: Nakoupené „mořské potvory“ je třeba rychle zpracovat
30.08.2007 | Agris
Přestože musí produkty mořského rybolovu, jako jsou lososi, krevety, sépie, chobotnice a veškeré mořské ryby při uvádění do tržní sítě splňovat požadavky veterinární legislativy, není jejich konzumace bez rizika. Jak dnes totiž uvedl mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben, zejména u čerstvých ryb je nutné, podobně jako s rybami domácí provenience, uvažovat o co nejrychlejším kuchyňském zpracování.
„Pokud jde o mlže, tedy slávky a různé mušle, které se též tepelně zpracovávají a prodávají se živé, je nutné si dát pozor na možné rychlé „zkažení“. Tedy opět zpracovat prakticky okamžitě. Tato zásada se týká i různých korýšů, tj. krabů nebo raků, tedy těch, co se prodávají živí. Méně zkušeným nebo nezkušeným asi lze doporučit spolehnout se na kuchyňskou úpravu v restauraci,“ konstatoval Duben.
Pokud se v našich obchodech objeví takovéto produkty rybolovu, či akvakultury, původem ze třetích (nečlenských) zemí, propustila je na intrakomunitární trh některá z pohraničních veterinárních stanic na vnějších hranicích EU. Naše republika má takovouto pohraniční veterinární stanici jen jedinou, a to v Praze Ruzyni na letišti. Například v poslední době se v některých našich obchodech objevili raci původem ze schválených podniků z Arménie, kontrolované veterináři z Vídně nebo z Říma. Do ČR přišla přes Ruzyň zásilka raků naposledy před dvěma lety.
„Určitě obchodování se zmíněnými lahůdkami napomohl turistický ruch. Nicméně je vhodné připomenout, že kuchyňská příprava má své zvláštnosti, o kterých je třeba se něco dozvědět. Ale hlavní zásadou je, vše zpracovat čerstvé, protože všechny „mořské potvůrky“ velmi snadno podléhají zkáze,“ zdůraznil mluvčí.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



