SVS: Vyjádření ministra k prodeji kaprů je v pořádku
02.11.2007 | Agris
Orgány státního veterinárního dozoru mají za úkol dozorovat zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu, zdraví hospodářských zvířat, a samozřejmě i dodržování zásad welfare při chovu, přepravě, popřípadě prodeji. Dále pak má za cíl poskytovat chovatelům i zpracovatelům a ostatním podnikatelům se zvířaty a živočišnými produkty účinnou pomoc. Připomněl to mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben. Podle něj to výstižně vyjádřil i ministr zemědělství Petr Gandalovič: „Smyslem státního veterinárního dozoru není hledat různé obezličky v předpisech, ale zajišťovat to, aby spotřebitelé dostávali na stůl nezávadné potraviny, aby zvířata chovaná a porážená nebyla týrána a abychom podnikatelům neházeli klacky pod nohy“.
Při této příležitosti je nutné uvést, že vyjádření ministra zemědělství k domnělým rozporům v legislativě, že by kapry při předvánočním stánkovém prodeji mohli usmrcovat na přání zákazníka údajně jen vyučení řezníci, nebo osoby vyučené v příbuzném oboru, je v souladu se SVS. Vyjádření ministerstva zemědělství, že prodejci obdrží veškeré informace o povinnostech souvisejících s usmrcováním ryb na místně příslušné krajské veterinární správě, a že k stánkovému sezónnímu prodeji ryb nepotřebují žádné speciální školení nebo osvědčení, a že dodržování povinností prodejce vyplývá z veterinární legislativy a ze zákona na ochranu zvířat proti týrání, to vše je plně v souladu se stanoviskem SVS.
Plnění zmíněných podmínek pak kontrolují inspektoři místně příslušných krajských veterinárních správ, v hlavním městě pak Městské veterinární správy v Praze. Samozřejmě, že toto je jen jedním z mnoha blízkých úkolů státního veterinárního dozoru.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



