SVS: Výroba sýrů v ČR je minimálně srovnatelná se standardy zemí EU, v mnoha případech i vyšší
06.02.2007 | Potravinářská komora
Potravinářské podniky, které v ČR spadají pod veterinární dozor, vyrábějí zdravotně nezávadné potraviny, v mnoha případech dokonce na vyšší úrovni, než je tomu v zemích EU. Konstatoval to na tiskové konferenci Potravinářské komory ČR věnované rizikům Listeriózy ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR (SVS) Milan Malena. Jak dále sdělil, přitom samozřejmě existují potraviny, které růst listerií umožňují, a které to neumožňují. Není ale správné konstatovat, že příčinou nárůstu výskytu nemoci Listerióza je potravinářská výroba.
Tuzemští výrobci potravin podle Maleny ustanovení evropské i národní potravinářské legislativy dodržují. K tomu jim slouží například schválené systémy kritických bodů (HACCP) a zásady správné výrobní praxe. K nálezům listerií přesto může dojít. Statistiky SVS evidují za loňský rok v ČR záchyt listerií zhruba ve dvou a půl procentech z veškerých kontrolovaných potravinářských výrobků. Přímo v mlékárenském průmyslu se pak záchyt bakterie Listeria monocytogenes pohyboval mezi jedním až dvěma procenty. „V době zvýšených kontrol v období od 5. prosince 2006 do 8. ledna 2007 zachytily kontroly výskyt listerie u šesti procent všech výrobků,“ uvedl šéf veterinářů.
Listerie se přitom podle jeho údajů může objevit kdekoli. „Když nechala SVS vyšetřit například do ČR dovážené ryby, například uzeného lososa, tak ve čtyřech z pěti odebraných vzorků tohoto lososa se listerie objevila,“ říká.
Milan Malena přikládá velkou důležitost osvětě řadového spotřebitele. SVS proto spolu se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Ministerstvem zdravotnictví ČR připravila doporučení pro výrobce, obchodníky a spotřebitele o rizicích této bakterie a o tom, jak je zmírňovat.
Další články v kategorii Potravinářství
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)

Tweet



