Sýč: Zpracovatelé nemají na modernizaci
09.10.2000 | Agris
Podpora z resortu ministerstva zemědělství by se měla v předvstupním období soustředit na celý komplex prvovýroby a zpracovatelů. V rozhovoru pro Agris to dnes uvedl odborný poradce akciové společnosti Agropol Jan Sýč v reakci na pozastavení čerpání dotačních prostředků z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu v rámci programu Hygiena.
Právě v sektoru potravinářského průmyslu lze dnes podle jeho slov pozorovat velké zaostávání, protože tyto podniky nemají dostatečné zdroje na investice a stát dosud rezignoval na programy, které by zpracovatele podporovaly. Ty jsou ale bezpodmínečně nutné k zajištění konkurenceschopnosti domácích zpracovatelů na trzích EU, zejména pak naplnění podmínek takzvané Bílé knihy, kterou EU zveřejnila koncem loňského roku, a jejímž obsahem jsou mimo jiné povinnosti výrobců potravin z pohledu zdravotní nezávadnosti.
Podle Sýče byly sice od 1. července letošního roku rozšířeny podpůrné programy PGRLF o program Hygiena, který se zpracovatelů týká, program ale byl koncem září pozastaven. Mělo jít přitom o podporu projektů investičního charakteru, například kompatibilitu veterinárních podmínek při produkci masných výrobků, a to formou třicetiprocentních garancí prostřednictvím PGRLF nebo dotací úroků z investičních úvěrů ve výši 7,5 procentních bodů. Částka vyčleněná na tyto účely v PGRLF činí přitom 200 milionů korun, což podle Sýče znamená reálnou podporu investic v objemu půl miliardy.
Důvodem pozastavení programu Hygiena přitom není podle informací Agrisu nedostatek finančních prostředků v PGRLF, ale podmínky čerpání podpory. O jejich změně by mělo rozhodnout nejbližší jednání představenstva PGRLF.
Další články v kategorii Potravinářství
- Svaz ekologických zemědělců: Spotřeba biopotravin v Česku roste, ale pomalu (27.05.2024)
- Lidl loni zvýšil tržby o 9,4 pct. a Kaufland o 7,8 pct., otevřely méně poboček (24.05.2024)
- Mořské pochoutky z hor: zenon vytváří podmínky pro chov krevet v Alpách (24.05.2024)
- Daň z cukru v Česku? Ve světě běžná věc, proti obezitě pomáhá, potvrzují studie (24.05.2024)
- U Sokolova spustili stáčírnu nápojů, ročně naplní až 150 milionů plechovek (23.05.2024)
- Tacos, burritos a gyros jsou sendviče, rozhodl americký soud (23.05.2024)
- O udržitelný zdroj bílkovin se starají na hmyzí farmě roboty KUKA (23.05.2024)
- BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné (22.05.2024)
- Nejhorším jídlem na světě bylo vyhlášeno kari s rybími vnitřnostmi. V žebříčku jsou i dva české pokrmy (22.05.2024)
- Praha rozšíří svoz zbytků jídla ze škol i na domovy pro seniory (22.05.2024)