Sýč: Zpracovatelé nemají na modernizaci
09.10.2000 | Agris
Podpora z resortu ministerstva zemědělství by se měla v předvstupním období soustředit na celý komplex prvovýroby a zpracovatelů. V rozhovoru pro Agris to dnes uvedl odborný poradce akciové společnosti Agropol Jan Sýč v reakci na pozastavení čerpání dotačních prostředků z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu v rámci programu Hygiena.
Právě v sektoru potravinářského průmyslu lze dnes podle jeho slov pozorovat velké zaostávání, protože tyto podniky nemají dostatečné zdroje na investice a stát dosud rezignoval na programy, které by zpracovatele podporovaly. Ty jsou ale bezpodmínečně nutné k zajištění konkurenceschopnosti domácích zpracovatelů na trzích EU, zejména pak naplnění podmínek takzvané Bílé knihy, kterou EU zveřejnila koncem loňského roku, a jejímž obsahem jsou mimo jiné povinnosti výrobců potravin z pohledu zdravotní nezávadnosti.
Podle Sýče byly sice od 1. července letošního roku rozšířeny podpůrné programy PGRLF o program Hygiena, který se zpracovatelů týká, program ale byl koncem září pozastaven. Mělo jít přitom o podporu projektů investičního charakteru, například kompatibilitu veterinárních podmínek při produkci masných výrobků, a to formou třicetiprocentních garancí prostřednictvím PGRLF nebo dotací úroků z investičních úvěrů ve výši 7,5 procentních bodů. Částka vyčleněná na tyto účely v PGRLF činí přitom 200 milionů korun, což podle Sýče znamená reálnou podporu investic v objemu půl miliardy.
Důvodem pozastavení programu Hygiena přitom není podle informací Agrisu nedostatek finančních prostředků v PGRLF, ale podmínky čerpání podpory. O jejich změně by mělo rozhodnout nejbližší jednání představenstva PGRLF.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



