Syrovátka ve výkrmu prasat
28.02.2004 | ÚZPI
Pokud je prasatům zkrmována syrovátka, dochází u nich ke zlepšení růstu svaloviny a technologické kvality masa - maso jde také lépe zpracovat. Syrovátka působí rovněž pozitivně na specifickou chuť masa, jak vyplynulo z článku, zveřejněném ve francouzském odborném časopise La France agricole, který referoval o novém trendu v krmení prasat v některých francouzských regionech. Syrovátka ve sledovaných zemědělských podnicích tvořila 25 až 35 % krmné dávky. Na jedno vykrmené a prodané prase (95 až 98 kg) to představuje množství 1200 až 1400 litrů.
Protože se nízká hodnota pH syrovátky při skladování dále snižuje, zařazují chovatelé syrovátku dovezenou ze sýráren do krmných dávek zpravidla ten samý den nebo nejpozději druhý den ráno. Jedná se o preventivní opatření proti možnému vzniku problémů v trávicím procesu, které by mohl způsobit vysoký obsah kyseliny mléčné. Chovatelé většinou získávají od zpracovatelů syrovátku zdarma, takže jim vznikají pouze náklady na dopravu.
Pozitivní vliv v syrovátce obsaženého mléčného séra snižuje náklady na kilogram krmiva přibližně o jeden až dva eurocenty, vypočítal Denis Creusy, technik regionální zemědělské komory. Zohledněny musí být také náklady na skladování syrovátky a investiční náklady na krmné automaty.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



