Systém výroby „ideální syrovátky“ a mléka obohaceného kaseinem
31.10.2003 | ÚZPI
Pro-Frac je koncepce frakcionace mléčných bílkovin pomocí membrán, kterou se získá na jedné straně mléko bohaté na kasein (retentát) a na druhé straně krystalicky čistý permeát obsahující syrovátkové bílkoviny. Systém je založen na rozdílné velikosti kaseinových micel a molekul syrovátkových bílkovin. Umožňuje to lepší využití funkčních vlastností mléčných bílkovin, a to především výrobou nových složek (a nových postupů jejich výroby) použitelných při výrobě sýrů a jiných mléčných výrobků.
Získaný permeát se označuje jako „ideální syrovátka“, která se od klasické syrovátky z výroby sýrů (sýrové) a z výroby kaseinu (kaseinové) liší vyšší kvalitou a funkčními vlastnostmi. Získává se bez použití syřidla nebo bez tepelného ošetření. Z hlediska čistoty je ideální syrovátka prakticky sterilní, přirozeně bez tuku, bez zbytků kaseinu, bez syřidla, bez startovací kultury a jiných aditiv a je tak ideálním zdrojem pro vysoce kvalitní bílkovinné izoláty, pro které lze použít název „mléčné syrovátkové bílkovinné izoláty“ (MWPI), protože se získávají přímo z mléka.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



