SZPI opět začíná kontrolovat prodej burčáků
09.08.2007 | SZPI
Kontrolovat prodej burčáků bude také letos Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Tento tolik oblíbený nápoj je možné podle zákona o vinohradnictví a vinařství prodávat od 1. srpna do 30. listopadu.
Inspektoři budou odebírat vzorky, aby zjistili, zda některý z výrobců, přepravců i prodejců burčák nezmnožuje. Tak označují právní předpisy stav, kdy se laicky řečeno „křtí“ vodou. Pokud se podnikatel odhodlá k tomuto nezákonnému postupu, prodává falšovaný nápoj a poškozuje spotřebitele.
SZPI bude také kontrolovat další povinnosti prodejců, tedy zda označují burčák předepsaným způsobem (musí být uvedeno, že se jedná o burčák a kdo je jeho výrobcem) a zda dodržují hygienické podmínky prodeje (například pokud se prodává v PET lahvích, musí být nové a čisté).
Veřejnost se může setkat také s prodejem nápoje, který má označení částečně zkvašený hroznový mošt. Jaký je rozdíl mezi ním a burčákem? Částečně zkvašený hroznový mošt je obecnější pojem, neboť zahrnuje nápoj vyrobený z hroznů pocházejících z celé Evropské unie. Burčák je pak stejný nápoj s tím rozdílem, že jeho hrozny jsou pouze z vinic České republiky. Částečně zkvašený hroznový mošt i burčák právní předpisy definují jako produkt získaný kvašením hroznového moštu se skutečným obsahem alkoholu vyšším než 1% a nižším než 3/5 celkového obsahu alkoholu. Není možné je vyrábět z jiného druhu ovoce než z hroznů vinné révy a je zakázáno do něj přidávat vodu.
Inspekce bude kontrolovat i průvodní doklady, aby zjistila původ nápoje.
SZPI v minulosti odesílala burčák k laboratorním rozborům do zahraničních laboratoří. Loni poprvé využila k těmto testům své vlastní zařízení, které pracuje na principu nukleární magnetické rezonance a izotopové analýzy. Samozřejmě, že je využije i letos.
V posledních dvou letech ukládala SZPI podnikatelům falšujícím burčák sankce ve výši až v řádech statisíců korun.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



