SZPI představila na Salimě přístroj na odhalování falšovaných potravin.
10.03.2006 | vetweb.cz
Cílem je zabránit klamání spotřebitele a zajistit rovnou soutěž výrobců na trhu. I když prioritou SZPI nadále zůstávají zdravotně nezávadné potraviny, ostře sledovanou oblastí potravinové bezpečnosti se stává odhalování tzv. falšovaných potravin, které jsou výrobcem vydávány za něco jiného, než ve skutečnosti jsou. Skutečně závadných potravin se v posledních letech na evropský trh dostává pouze mizivé procento, naopak snaha některých výrobců potravin o zisk na úkor kvality je stále patrnější a jejich metody jsou stále propracovanější. Falšování potravin znamená, že výrobek nemá předepsané složení, dražší složka je v něm nahrazena levnější, potravina je nastavena, označena nesprávným původem, neobsahuje tolik složky, kolik deklaruje apod. SZPI se často setkává s případy falšování například u ovocných nápojů, kečupů, džemů, olejů, medu, masných výrobků, kakaa, instantní kávy, ale také u doplňků stravy, které se vydávají za léčivé přípravky. Podle zdrojů EU stouplo množství zabavených falšovaných potravin v roce 2004 v celé EU o 200 %. Vloni SZPI zahájila kvůli klamání spotřebitele celkem 456 správních řízení a uložila pokuty za více než 15 milionů korun. Jakost padělků přitom stále roste a jejich detekce je čím dál složitější. SZPI proto vybavila své laboratorní pracoviště v Brně unikátním zařízením SNIF-NMR a IRMS, které umožňuje prostřednictvím metody nukleární magnetické rezonance sledovat distribuci izotopů na různých místech molekul obsažených potravinách. Přístroj dokáže odhalit falšování vína, džusů, medů a dalších potravin a prokázat původ například aromatických látek, destilátů, octových marinád nebo omáček. Tato technika významně rozšíří dosavadní způsoby a možnosti odhalení falšovaných potravin. Zařízení v hodnotě 46 milionů korun bylo zakoupeno na konci roku 2005, nyní probíhá jeho testování a provoz bude zahájen v druhé polovině letošního roku.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



