Také hovězí je normální zboží
01.10.2001 | Hospodářské noviny
Když si jdete koupit hodinky, nikoho nepřekvapí, že vás zajímá i značka a to, jestli byly vyrobeny ve Švýcarsku nebo Číně. Podobné informace zjistí zákazník i u dalších výrobků, ať jde o polobotky nebo jogurty. Právě u potravin přitom lokalita výroby či zpracování může ovlivnit chuť i kvalitu výrobku. Je proto až překvapivé, že na takové základní údaje o hovězím má zákazník právo až ode dneška. Musely být vybity stovky skotu po celé Evropě, aby k tomu došlo. Musela se zvednout ustrašená hysterie miliónů lidí před nákazou šílených krav. Ale stalo se, a z hovězího se stalo "normální" zboží. Je tu ale také skopové, vepřové a drůbeží. Zde se nedozvíme, zda kupujeme kýtu z rok nebo půldruha roku starého vepře. Zda naše kuřecí je z Xaverova nebo Příšovic.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



