Tažení proti balené vodě
15.05.2007 | Ekonom
SBOHEM, BALENÁ VODO. Vítej, vodo z kohoutku. V Kalifornii nastupuje nový trend: některé luxusní restaurace přestaly z ekologických důvodů nabízet balenou vodu. Místo ní či minerálních vod v lahvích si hosté mohou dát vodu z vodovodu. Trend zasáhl i renomovanou restauraci Chez Panisse v Berkeley. I na vedení tohoto podniku zapůsobily argumenty, že doprava balené vody spotřebovává energii a další náklady představuje recyklace obalů.
"Právě jsme se rozhodli, že to musíme udělat," prohlásil Mike Kossa-Rienzi, generální manažer Chez Panisse, jehož majitelka Alice Watersová byla průkopnicí koncepce konzumovat čerstvé potraviny vyprodukované v místě. "Zdá se nám rozumné neplýtvat energií a zdroji na plnění lahví v Itálii, poté na dopravu do naší restaurace a nakonec na recyklaci obalů." Balenou neperlivou vodu přestali v Chez Panisse podávat již loni. Nyní se chystají skončit i s balenou perlivou vodou. Tu nahradí voda z kohoutku, které bublinky dodá vlastní sifon.
V restauraci Poggio v Sausalito servíruje Larry Mindel filtrovanou vodu z kohoutku již od otevření podniku v roce 2003. Pro hosty je faktorem i cena. Za dvě či tři lahve balené vody můžete v kalifornských restauracích zaplatit i 27 dolarů.
V USA nabízí vodu z vodovodu řada restaurací, ale trend postupovat stejně v dražších restauracích je nový. Není divu, že se ozvalo Mezinárodní sdružení pro balenou vodu. Jeho mluvčí Stephen Kay vyjádřil názor, že ekologický přínos přechodu na vodu z kohoutku nebude tak velký a z hlediska spotřebitelů omezí výběr. "Voda z kohoutku je u nás výborná," řekl Mindel. Podle jeho slov neměli ani jednoho hosta, který by na vodu z kohoutku reagoval slovy: "Můžete mi prosím přinést Perrier?" Jeden z hostů, Anita Piraová, si vodu z kohoutku pochvaluje: "Můžeme si objednat více vína."
Karel Ježek
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



