Teplé září napravilo vinařům nepovedené léto
20.09.2005 | Právo
Víno vyrobené z letošních hroznů bude mít standardní kvalitu a pěstitele i konzumenty potěší víc, než ještě před pár měsíci vinaři očekávali. Změnu k lepšímu způsobilo nezvykle teplé zářijové počasí. Slunečné dny v první polovině září tak alespoň částečně zahladily vrásky na tvářích vinařů, dodaly hroznům sladkost, a částečně tak napravily nepříznivý vývoj letošní úrody. „Mezi vinaři po minulém týdnu zavládl optimismus. Teploty z minulého týdne, kdy se pohybovaly kolem třiceti stupňů, mají na svědomí fakt, že se cukernatost v hroznech zvýšila až o tři stupně. Shodujeme se s dalšími vinaři, že by úroda mohla být dobrá,“ řekl Právu předseda ZOD Sedlec a člen představenstva Agrární komory Jan Hajda.
„Kdyby současné počasí pár týdnů vydrželo, může ještě letošní víno být špičkové. Možná budeme hodně překvapení,“ prorokuje uznávaný vinař Jaroslav Vaďura z Polešovic na Uherskohradišťsku.
Plusem výrazné aroma
Pokud se ale počasí pokazí, ohodnotí pravděpodobně vinaři letošní ročník jako lepší průměr. Vína budou kvůli chybějícímu sluníčku postrádat patřičnou cukernatost, objeví se v nich větší množství kyselin. „Budou drsnější, suchá, takzvaně tvrdá. Jejich plusem se ale stane výrazné aroma,“ očekává uherskohradišťský vinař Bohuslav Jež.
Vlhké léto hrozilo likvidačními plísněmi. Mnozí z vinařů si stěžovali, že téměř přišli o úrodu. „Nebude to ale tak zlé. Co se týká množství, úroda bude průměrná,“ řekl Hajda. Vinaři přitom sami tvrdí, že srovnávat letošní úrodu s exkluzívními ročníky 2000, 2002 a 2003 není možné. „O kvalitě letošního vína rozhodnou následující dny,“ shodují se severočeští vinaři.
„O 10 až 20 % nám snížily úrodu jarní mrazíky na přelomu dubna a května, hodně problémový byl srpen. Dobré čtvrtstoletí nepamatuji tak špatný závěr léta. Bylo jen týden hezky, zbytek propršel a navíc bylo chladno. Naštěstí přišlo pěkné počasí na začátku září, réva se nalévá a dohání, co se dá. Jestli nepřijdou mrazy, pak by ještě mohla být úroda pěkná, průměrně mezi 5-6 tunami z hektaru,“ řekl Právu majitel Vinařství Chrámce na Mostecku Ivan Váňa.
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



