Teplo vylákalo vinaře ořezávat vinohrad
17.12.2008 | Mladá fronta Dnes
Přestože hrozny na ledová vína se ještě třepotají na letorostech révy, vinaři se už pustili do řezu. Ven je vylákalo teplé počasí. Cvakání nůžek se z tichých vinohradů ozývá například v Pavlově pod Pálavou.
„Není na co čekat. Dlouhodobá předpověď počasí říká, že by zima měla být mírná,“ nemá Jiří Šilinek z místního vinařství obavy z poškození révy mrazem. Podle něj by problémy nastaly až při teplotách nižších než dvacet stupňů pod nulou. „To už zmrznou očka a v tom případě je jedno, kolik prutů na keři zůstane,“ uvedl.
Řez révy vinné se dříve dělával v časném předjaří, současní vinaři musejí ale začít už teď, aby stihli ořezat velké plochy vinic dřív, než začnou rašit očka. Práce ve vinici se tak prolínají.
„V pátek jsme teprve sbírali cabernet sauvignon výběr z hroznů, měl cukernatost 25 stupňů,“ potvrdil Šilinek, že práce pro vinohradníky nekončí ani v zimě.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



