Pivovary v ČR loni uvařily méně piva a spotřeba klesla na 128 litrů na osobu
07.05.2024 | ceskenoviny.cz
Pivovary v České republice loni uvařily zhruba 20 milionů hektolitrů piva, což bylo meziročně o 2,7 procenta méně. Klesla i průměrná spotřeba na obyvatele, která dokonce dosáhla historického minima. V porovnání s rokem 2022 se snížila ze 136 na 128 litrů za rok. Vyplývá to z dat Českého svazu pivovarů a sladoven, které má ČTK k dispozici. Do spotřeby piva na člověka i podílu prodejů v hospodách a restauracích se podle svazu negativně promítla pokračující ekonomická nejistota a změny ve spotřebitelském chování zákazníků.
"Již čtvrtým rokem se hodnoty ročního výstavu piva pro domácí trh nachází pod úrovní roku 2010. Bohužel očekávané oživení prodejů v loňském roce přímo i nepřímo brzdila nepříznivá ekonomická situace. Tento trend má nadále negativní vliv také na hospody a restaurace, zejména na ty v menších městech a na vesnicích," uvedl ředitel svazu Tomáš Slunečko. Podle něj se mění i návyky spotřebitelů, kteří se stále častěji přiklání k nealkoholickému pivu nebo míchaným nápojům na bázi piva.
Z piva uvařeného v ČR se ho na domácím trhu loni spotřebovalo 15,2 milionu hektolitrů, meziročně o 2,4 procenta méně. Po dvouletém růstu se loni snížil i vývoz piva do zahraničí o 4,3 procenta na 5,17 milionu hektolitrů. To podle svazu přibližně odpovídá hodnotám z roku 2018. Nejvýznamnějšími exportními trhy jsou nadále Slovensko, Německo a Polsko.
Pokles se nevyhnul ani prodeji piva v hospodách. Předloni se ho podle předchozích údajů svazu vypilo v restauracích a hospodách 31 procent, loni to bylo 30 procent. Přitom ještě před 15 lety se v restauračních zařízeních vypilo 51 procent českého piva, uvedl svaz.
Podle jeho statistiky zůstává mezi Čechy nejoblíbenější ležák, tedy jedenácti- až dvanáctistupňové spodně kvašené pivo. Na prodejích se podílí ze zhruba 57 procent, zatímco podíl výčepního piva klesl na 38 procent.
Dvě pětiny uvařeného piva loni pivovary stočily do skleněných lahví a 29 procent do sudů. Pětina piva byla v plechovkách a zhruba desetina v PET lahvích.
Za pozitivní trend svaz považuje rostoucí oblibu nealkoholického piva a takzvaných beer mixů, tedy míchaných nápojů na bázi piva. Meziročně jich pivovary loni vyrobily o 9,3 procenta více, a to 1,42 milionu hektolitrů.
Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se podílí na výrobě piva. Mezi členy je 26 pivovarských společností, pět sladoven a 18 přispívajících společností.
Autor: ČTK
Další články v kategorii Potravinářství
- Mlékárna Klatovy je čtvrtým největším výrobcem mozzarelly v Evropě (29.05.2024)
- Lidem nevadí daň na tiché víno. Může přinést miliardy do státního rozpočtu (29.05.2024)
- Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí (29.05.2024)
- Potravinová banka otevřela v Karlovarském kraji nový centrální sklad (29.05.2024)
- Česká klasika versus burgery? Na talířích v ČR se objevují noví favorité (28.05.2024)
- Na plýtvání jídlem a potravinovém odpadu mají největší podíl domácnosti (28.05.2024)
- Americká potravinová revoluce. Úřady tlačí jasnější značení, průmysl se brání (27.05.2024)
- Svaz ekologických zemědělců: Spotřeba biopotravin v Česku roste, ale pomalu (27.05.2024)
- Lidl loni zvýšil tržby o 9,4 pct. a Kaufland o 7,8 pct., otevřely méně poboček (24.05.2024)
- Mořské pochoutky z hor: zenon vytváří podmínky pro chov krevet v Alpách (24.05.2024)