Test: Látky uvolňující se do vody z PET lahví jsou pod bezpečným limitem. Nevadí ani vyšší teploty
17.05.2018 | ČT 24
Svaz minerálních vod nechal otestovat PET lahve používané v Česku, reagoval tak na obavy ohledně uvolňování nebezpečných látek do balené vody. Testování se ujali zástupci Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) i Státního zdravotního ústavu a podle obou institucí ani zatížení vyšší teplotou neprokázalo překročení bezpečných limitů.
Testování probíhalo tak, že se v laboratoři do lahví naleje destilovaná voda a pak se nechá několik dní odstát v inkubátoru, který udržuje stálou teplotu – ta může být 40 stupňů Celsia, někdy ale i 60 stupňů.
Po uplynutí nejčastěji deseti dnů se pak testuje, kolik látek se do vody uvolnilo. „Samozřejmě se do ní některé složky uvolňují, ale rozhodně v množstvích, která jsou bezpečná,“ uvedl vedoucí obalové laboratoře na VŠCHT Jaroslav Dobiáš.
Podle předsedkyně Svazu minerálních vod Jany Ježkové jde třeba o acetaldehyd: to je ovšem látka, která je třeba v ovocných šťávách v daleko větším množství, než se uvolní z PET lahví: „Tyto látky jsou sledované a jsou hluboko pod limitem,“ zdůrazňuje Ježková.
Odborníci upozorňují, že lahve vyráběné jako jednorázové obaly by se neměly používat opakovaně. Naopak vystavení PET lahví vyšším teplotám – například v rozpáleném autě – by výrazně vadit nemělo. I proto, že se lahve běžně testují při teplotě 40 stupňů Celsia. „Testy neprokázaly, že by došlo k překročení stanovených limitů,“ dodává Jaroslav Dobiáš.
Vědci se v poslední době zabývají problémem tzv. mikroplastů, které byly nalezené ve vodě, ve vzduchu i v potravinách. Světová zdravotnická organizace (WHO) před dvěma měsíci oznámila, že je testy objevily také ve 233 zahraničních balených vodách z 250 testovaných vzorků. Jestli vůbec a jaké mají mikroplasty dopady na zdraví, se zatím zkoumá. Ví se ale, že se stále víc vyskytují i v řadě jiných nápojů i potravin – třeba v kohoutkové vodě, pivu nebo rybách.
Autor ban
zdroj: ČT24/ČTK
Další články v kategorii Potravinářství
- Extrémní počasí ohrožuje potravinovou bezpečnost v EU, říká nová zpráva Komise (25.04.2024)
- Češi stále vyráží na nákupy do Polska. Nejčastěji kvůli cenám a větší nabídce (24.04.2024)
- Kvartální výsledky PepsiCo překonaly díky růstu cen a stabilní poptávce odhady (24.04.2024)
- Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout (24.04.2024)
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)
- ČSÚ: Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka (23.04.2024)
- Obaly na ovoce z papíru i želé kostky. Firmy hledají alternativy k plastům (22.04.2024)
- Vědci sestavili rodokmen kávy arabica, je starší než Homo sapiens (22.04.2024)
- Teplé počasí hospodám pomohlo. Přesto musí lidé počítat se zdražováním (22.04.2024)