Test: Značku kvality získal nekvalitní výrobek
05.01.2009 | Mladá fronta Dnes
Je značka Klasa skutečně zárukou kvality? Po testu pomazánkových másel máme pádné důvody o tom pochybovat. Mlékárna NET Plasy se sídlem v Bystřici pod Hostýnem totiž dodává na trh falešné výrobky. Místo pomazánkového másla nabízí pomazánkový krém, který vyrábí z rostlinných tuků.
Firma tak porušuje zákon o potravinách, protože značení neodpovídá obsahu, a šidí zákazníky, protože rostlinný tuk je levnější než mléčný.
Firma NET Plasy přitom získala pro své pomazánkové máslo před dvěma lety značku kvality Klasa. Ta mu však zůstane, protože výrobce po zveřejnění testu a následných veterinárních kontrolách vše napravil a do krabiček s Klasou opět plní pravé pomazánkové máslo.
Nic na tom nemění fakt, že alespoň po určitou dobu dodával na trh výrobek, který podmínky pro udělení značky nesplňoval.
Kontrola výsledky potvrdila
Výsledky testu, o kterém jsme psali 24. října, byly podnětem pro kontrolu veterinářů, ta naše zjištění potvrdila. "Ve výrobě jsme odebrali asi sedm vzorků a všechny byly v podstatě stejné jako ty, na které jste přišli vy. Obsahovaly rostlinné tuky," řekl Jiří Hlaváček ze Státní veterinární správy několik dní poté.
"Čeká je za to zcela jistě docela slušná pokuta, v řádu alespoň pěti nul, určitě to nebude nějakých deset dvacet tisíc." S výrobcem bylo zahájeno správní řízení, které ještě nebylo ukončeno. Udělování značky Klasa však není v kompetenci veterinářů, nýbrž Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF).
Ten nechal prověřit Pomazánkové máslo přírodní, které získalo Klasu. Výsledek? Obsahuje jen mléčný tuk, a odpovídá tedy předpisům. Jinak to ani být nemohlo. Analýzou totiž prošel výrobek, který sjel z výrobní linky až po zveřejnění výsledků našeho testu a po kontrolách veterinářů.
"Když tam šli inspektoři na kontrolu podruhé, tak už měli v mlékárně zavedený systém, který má zabránit tomu, aby k záměně došlo," říká Jiří Hlaváček. Mlékárna totiž vyráběla paralelně v jeden den jak pomazánkové máslo, tak pomazánkový krém s rostlinnými tuky. Správci značky chybí důkaz, že falšován byl i výrobek s Klasou.
Ale my ho máme. Jakmile jsme se totiž z výsledků analýz dozvěděli, že firma používá rostlinné tuky, koupili jsme v obchodě i Pomazánkové máslo přírodní s Klasou na obale, které nebylo do testu zahrnuto – s datem výroby před zveřejněním testu v novinách (24. října 2008). A ten rostlinné tuky obsahoval. Prokázala to analýza, kterou jsme nechali udělat ve Státním veterinárním ústavu. Říká jasně, že i tento produkt s Klasou na obale byl falšován.
Kde je dvojnásobná kontrola kvality?
Značka kvality tedy výrobci zůstává. Přestože Státní zemědělský a intervenční fond tvrdí, že na výrobce, kteří porušují pravidla pro udělování značky, pohlížejí velmi přísně. "Jsou vyřazeni z marketingové podpory potravinářských produktů, jako je třeba účast na tuzemských i zahraničních veletrzích. Nemohou získat žádné dotace a s největší pravděpodobností už nikdy Klasu pro jiný výrobek," říká šéfová marketingu SZIF Dagmar Drábíková.
V televizní reklamě se fond snaží zákazníky přesvědčit, aby kupovali výrobky se značkou Klasa, tím, že zdůrazňují dvojnásobnou kontrolu kvality. Ale přesto tu máme nekvalitní výrobek. Ani dvojnásobná kontrola kvality nedokázala odhalit to, co zjistil test MF DNES.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



