Testy na klusavku a BSE jsou podobné
23.01.2002 | Olomoucký den
Státní veterinární ústav Olomouc bude moci testovat ovce a kozy na onemocnění klusavkou. Ta se před několika dny objevila v ovčím stádu farmáře na Orlickoústecku, což vyvolalo preventivní protiopatření ministra zemědělství. Olomoucký veterinární ústav bude v případě potřeby zvířata vyšetřovat stejnou metodou, jakou využívá při diagnostice BSE zvané nemoc šílených krav. V úterý 15. ledna obdržel potřebné rozhodnutí o schválení diagnostického testu i pro zjišťování klusavky. O registraci ústav požádal již před několika měsíci. "Když jsme začali vyšetřovat BSE, o klusavce nebyla řeč. Metoda byla proto formálně registrována jen pro BSE, " říká ředitel ústavu Jan Bardoň. SVÚ v Olomouci k diagnostice používá takzvaný ELISA test Enfer TSE dovážený do ČR firmou Abbott. Denně může vyšetřit až 600 vzorků. Klusavka je onemocnění centrálního nervového systému vyvolané jednoduchými bílkovinami zvanými priony. Patří mezi takzvané transmisivní spongiformní encefalopatie, k nimž odborníci řadí také BSE. Klusavka byla popsána u ovcí, koz a muflonů. Choroba je pro zvíře vždy smrtelná, není ovšem přenosná na člověka. Ovce se nejčastěji nakazí již v těle matky či v době výživy mateřským mlékem. Klusavka má řadu příznaků k nimž patří kupříkladu špatná koordinace končetin, která dala chorobě jméno. Chovatelé ovcí se sní potýkají více než 250 let. Nemoc již zasáhla většinu světa mimo Austrálii a Nový Zéland. Přesto není snadné klusavku přesně diagnostikovat. Podobné příznaky totiž mohou ukazovat kupříkladu na vzteklinu. Jedinou spolehlivou metodou je proto vyšetření mozkové tkáně uhynulého či poraženého zvířete. Přes nemožnost přenosu onemocnění na člověka je maso nakažených zvířat likvidováno a nesmí se objevit v prodeji. Čeští a moravští farmáři loni chovali na devadesát tisíc ovcí. Nejvíce jich bylo v horských a podhorských oblastech Jihočeského, Plzeňského a Ústeckého kraje.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



