Tokoferoly, karotenoidy a mastné kyseliny v konvenčním a bio mléce
14.12.2008 | ÚZPI
V dánské mlékárně bylo během celého roku porovnáváno složení konvenčního a bio-mléka. Obsah alfa-tokoferolu, karotenoidů a kyseliny alfa-linolenové (C18:3, omega-3) byl v bio-mléce vyšší, zatímco obsah syntetických 2R-stereoizomerů alfa-tokoferolu, poměr mastných kyselin omega-6/omega-3 a obsah kyseliny olejové (C18:1, c9) byl vyšší v konvenčním mléce. V bio-mléce během letního období, kdy byly krávy na pastvě, byl vyšší obsah alfa-tokoferolu, přirozených stereoizomerů RRR-alfa-tokoferolu, karotenoidů (beta-karoten, lutein a zeaxantin), většiny nasycených mastných kyselin a kyseliny alfa-linolenové. Překvapením byl vyšší obsah kyseliny alfa-linolenové i v bio-mléce ze zimního období (v porovnání s konvenčním mlékem). Obsah kyselin palmitoolejové, olejové a linolové v mléce obou produkčních skupin byl podobný.
Projevil se velký význam krmného režimu pro složení mléka, velké rozdíly mezi oběma produkčními systémy byly způsobeny krmením. Specifickým složením ekologického krmiva se výrazně ovlivní kvalita mléka. V souladu s literárními zdroji je zjištění, že krmivo založené na kukuřici a jiných obilovinách má na rozdíl od pastvy nebo siláže ze zelené píce nižší obsah kyseliny alfa-linolenové a nižší obsah palmitové, olejové a linolové. Na krmivu závisí obsah antioxidantů v mléce, i když zjištěné rozdíly nebyly příliš velké (18 proti 17 µg/g).
Alfa-tokoferol vykazuje prooxidační vlastnosti, pokud není přítomen v kombinaci s ko-antioxidanty jako RRR-alfa-tokoferol. Proto ani při vyšším obsahu alfa-tokoferolu není ohrožena oxidační stabilita bio-mléka.
Tato studie na rozdíl od mnoha jiných neporovnávala mléko získané v důsledku přísně specifikovaného krmiva, ale zobrazila kvalitu mléka v praxi, jak se s ní setkává spotřebitel, protože vzorky byly průběžně odebírány z nádrží obsahujících 30 až 100 tis. kg.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



