Tomáš Kacafírek rozváží pivo s koňmi
25.09.2001 | Zemské noviny
Pivovarským povozům jednou provždy odzvonilo. Tvrdil to alespoň Francin, správce pivovaru v Hrabalových Postřižinách. Tomáš Kacafírek z Červených Janovic však dokazuje, že koňské povozy mají proti vozům poháněným spalovacími motory šanci také na počátku jedenadvacátého století. Ráno co ráno před osmou hodinou nakládá černého hřebce Barona a valacha Šimona do nákladního automobilu a veze je do pivovaru v Kutné Hoře. V té době jsou už auta s nákladem piva pryč, dvůr je prázdný. "Rozvezu dvě, tři, někdy i čtyři fůry. Vozím sudy, lahve i plechovky," vypráví Kacafírek, vyučený automechanik, který se živil jako lesní dělník. Stahoval s koňmi dříví. Letos však bylo v lese málo práce, proto nabídl své služby pivovaru. A uspěl. S automobilovým provozem v ulicích města se koně vyrovnávají statečně. "Koně jsem si pořídil před sedmi lety. Všechny zkušenosti jsem musel získat sám," uvádí vozka a bere do rukou opratě. Krátce nato se středověkými uličkami města rozléhá klapot koňských kopyt. Kacafírkův povoz vyvolává zájem turistů. Když jede uličkami, cvakají spouště fotoaparátů. Na jedné ze zastávek se k němu vrhají Italky. "Jen si foťte," odtuší vozka. Ženy se šplhají na vůz a fotí se mezi sudy piva. Koně trpělivě stojí. Vše snášejí s klidem. Opaku je se to každý den: Když Baron a Šimon vyrazí do ulic, v tu chvíli turisté na kutnohorské památky zapomínají.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



