Trh masa ve střední a východní Evropě
24.10.2001 | ÚZPI
Jak vyplývá ze statistik, stavy skotu v zemích SVE (střední a východní Evropy) v období 1996 až 2000 poklesly o tři procenta, počet prasat se snížil o 8 %, ovcí o 23 % a drůbeže o 5 %. V roce 2000 z celkové výroby masa připadalo kolem 60 % na vepřové, 13 % na hovězí a telecí, 25 % na drůbeží a 2 % na skopové a kozí maso.
Vedoucí postavení v produkci vepřového a drůbežího masa v regionu SVE mají Polsko, Rumunsko a Maďarsko. První dvě jmenované země rovněž dominovaly ve výrobě hovězího, Rumunsko a Bulharsko zase ve výrobě skopového masa. Průměrná spotřeba masa na obyvatele v zemích SVE v současné době dosahuje 66 kilogramů za rok, zatímco v EU je o 23 kilogramů vyšší - 89 kg.
Výrobci masa v SVE zatím nedokázali výrazněji zlepšit jakost svých produktů, což by pomohlo zvýšit jejich příjmy. Mnozí dodavatelé vůbec neprovádějí klasifikaci masa a tam, kde to dělají, se to nepromítá do jeho cen. Z těchto důvodů u farmářů klesá zájem o chov jakostnějších zvířat a vyšší stupeň jejich zmasilosti. Navíc v zemích SVE nejsou řešeny otázky a problémy strukturálního charakteru. V sektoru živočišné výroby existuje příliš mnoho malých jatek a zpracovatelských závodů, což se negativně promítá do výrobních nákladů. Nepodařilo se rovněž důsledně dořešit otázky náhrady zastaralých zařízení ve zpracovatelských kapacitách, které jsou ve většině území (například v Polsku) využity jen na padesát procent. Z výše uvedených faktů vyplývá, že sektor živočišné výroby v zemích SVE musí ještě překonat řadu překážek.
Podle prognózy The Institute for Agricultural Development in Central and Eastern Europe (IADCEE) se produkce masa v zemích SVE k roku 2007 zvýší o šest procent v porovnání s rokem 2000 na 7,45 milionů tun. Výroba hovězího a telecího by ve sledované době měla stoupnout o 58 %, vepřového masa však jen o 3 %. Produkce drůbežího by se měla snížit o 17 %. Spolu s očekávaným rozšířením EU se může produkce masa v tomto seskupení zvýšit až o jednu pětinu, v praxi to však nepřinese žádné přesycení trhu.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



