Trubkami protečou třešně, hrušky i jablka

Letošní výjimečná úroda jablek vyhnala pěstitele ovoce do palíren a moštáren. S plnými auty jablek a hrušek přijíždějí zahrádkáři do Pěstitelské pálenice Jílové - Radlík. "Opakuje se situace z předloňského roku, kdy se také urodilo množství jablek. Přestože jsme ovocem zavaleni, kapacitu ale ještě máme," řekl palič Kamil Kutina.

A pokračuje: " Bereme všechno, jak v pevném stavu, tak vlastní kvas. Toho ale musí být nejméně dvě stě litrů, což je jedna várka a objednat se předem. Ovoce může být červivé, ale nesmí být nahnilé. Aby měli lidé představu, asi z patnácti kilo jablek se vypálí litr padesátiprocentní pálenky. Litr destilátu zde prodávají za 135 korun s tříměsíční čekací dobou. V případě vlastního kvasu se cena sníží o dvacet korun. K prodeji je i bez dovezeného ovoce, ale cena se vyšplhá přes dvě stovky. O pálenku je obrovský zájem."Nejčastěji k nám jezdí lidé z Prahy, Benešovska, Berouna, výjímkou nejsou poznávací značky z Liberecka," podotkl Kutina. Jílovská pálenice vyrábí své produkty celoročně. Podle ročního období se mění i nabídka. "V létě začínáme třešňovicí a višňovicí. V současné době je k mání hruškovice, vínovice a především pálenka z jablek. Za měsíc přibydou švestky. Pálíme meruňky, špendlíky i jeřabiny," dodal palič.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info