Tuk z mléka výrobci výhodně zpeněžují

Tuk z mléka je výhodným vývozním artiklem, zvláště když na export mlékárenských přebytků stát ročně vydává 2,5 miliardy korun. Mlékaři sice mluví o nežádoucím tuku v mléce a sýrech i jogurtech, ale přísně hlídají, aby v nakupovaném mléce nebylo méně než 3,6 procenta tuku. Potom přísně pokutují. Tuto zkušenost mají soukromí zemědělci ze společnosti Bernard Mandelík z Uhlířských Janovic. Do jedné z Jihočeských mlékáren do Pelhřimova denně dodávají až čtyři tisíce litrů mléka. "Počátkem roku 2000 jsme se dostali do potíží s dodržením obsahu tuku v mléce, bylo to pod požadovaný limit 3,6 procenta. Penále 250 tisíc korun přišlo okamžitě," řekl jednatel společnosti Josef Král. Přitom upozornil na paradoxní stížnosti generálního ředitele Jihočeských mlékáren Milana Teplého v médiích na balastní tuk v mléčných výrobcích, který je nutné odstraňovat. "Jsou to právě jihočeští mlékaři, kteří až přehnaně tuk z mléka, sýrů a dalších výrobků oddělují, až je to znát na chuti a kvalitě," uvedl Král. Nic to nemění na tom, že pro mlékaře je tuk výhodným vývozním artiklem. Stát vývoz přebytků dotuje.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info