U Medvídků překonali svůj rekord, uvařili třiatřicítku
09.03.2006 | Mladá fronta Dnes
Ladislav Veselý, sládek minipivovaru v pražské restauraci U Medvídků, se loni v září nemýlil. Tehdy při prezentaci nejsilnějšího piva uvařeného v Česku pod značkou X-Beer 30 odhadoval, že další várka bude ještě silnější. Měl pravdu, nové pivo odpovídá svou sílou třiatřicítce. "Rozhodli jsme se vyrobit pivo nejsilnější ne alkoholem, který lze do nápoje dodat různě, ale stupňovitostí," vysvětluje jeden z provozovatelů pivovaru Jan Göttel.
Stupňovitost udává, kolik procent extraktivních látek (především cukru), obsahuje mladina (směs sladu s vodou).
Když zástupci minipivovaru U Medvídků pátrali po možné konkurenci, narazili v Rakousku na značku Samichlaus. Ta se pyšní označením nejsilnější ležák na světě a dosahuje 32 stupňů při 14 procentech alkoholu.
Pražský X-Beer 33 s 12,6 procenty alkoholu se podle technologa Jana Šuráně vaří klasicky, stejně jako tradiční české ležáky. "Je to čistě sladový nápoj, alkohol tam dodatečně žádný nepřidáváme. Základem je spodní kvašení jako u českých ležáků, jsou tam ale určité finty, které si necháváme pro sebe," dodává s úsměvem.
Sládek Ladislav Veselý doporučuje sladký X-Beer 33 pít po deci až dvou, na závěr menu k dezertům či jako digestiv. "Máme k pivu slogan: Nikdy nepij sám. Myslíme si, že třetinka je vhodná právě tak pro dva lidi," říká. Alkohol z X-Beeru se totiž kvůli vyššímu chmelení a obsahu cukru a oxidu uhličitého rychleji vstřebává do krve.
Várka X-Beer 33, která v pivovaru zraje půl roku, vystačila na tisíc lahví. "Na pět set lahví už máme objednávky, a to jsme ještě nezačali s prodejem," tvrdí Göttel.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



