U Medvídků překonali svůj rekord, uvařili třiatřicítku

Ladislav Veselý, sládek minipivovaru v pražské restauraci U Medvídků, se loni v září nemýlil. Tehdy při prezentaci nejsilnějšího piva uvařeného v Česku pod značkou X-Beer 30 odhadoval, že další várka bude ještě silnější. Měl pravdu, nové pivo odpovídá svou sílou třiatřicítce. "Rozhodli jsme se vyrobit pivo nejsilnější ne alkoholem, který lze do nápoje dodat různě, ale stupňovitostí," vysvětluje jeden z provozovatelů pivovaru Jan Göttel.

Stupňovitost udává, kolik procent extraktivních látek (především cukru), obsahuje mladina (směs sladu s vodou).

Když zástupci minipivovaru U Medvídků pátrali po možné konkurenci, narazili v Rakousku na značku Samichlaus. Ta se pyšní označením nejsilnější ležák na světě a dosahuje 32 stupňů při 14 procentech alkoholu.

Pražský X-Beer 33 s 12,6 procenty alkoholu se podle technologa Jana Šuráně vaří klasicky, stejně jako tradiční české ležáky. "Je to čistě sladový nápoj, alkohol tam dodatečně žádný nepřidáváme. Základem je spodní kvašení jako u českých ležáků, jsou tam ale určité finty, které si necháváme pro sebe," dodává s úsměvem.

Sládek Ladislav Veselý doporučuje sladký X-Beer 33 pít po deci až dvou, na závěr menu k dezertům či jako digestiv. "Máme k pivu slogan: Nikdy nepij sám. Myslíme si, že třetinka je vhodná právě tak pro dva lidi," říká. Alkohol z X-Beeru se totiž kvůli vyššímu chmelení a obsahu cukru a oxidu uhličitého rychleji vstřebává do krve.

Várka X-Beer 33, která v pivovaru zraje půl roku, vystačila na tisíc lahví. "Na pět set lahví už máme objednávky, a to jsme ještě nezačali s prodejem," tvrdí Göttel.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info