U třetiny výrobců potravin na jihu Moravy našli hygienici chyby
09.03.2007 | Potravinářská komora
Přibližně v každé třetí výrobně potravin na jižní Moravě našli hygienici při loňských kontrolách vážné chyby. Restauratéři či výrobci lahůdek například skladovali potraviny při nesprávné teplotě, na jednom místě upravovali syrové maso, zeleninu či vejce s hotovými jídly nebo nedodržovali dobu minimální trvanlivosti výrobků. Uvedla to Jana Laštovičková z jihomoravské hygienické stanice.
Mezi vážné nedostatky patřilo, když hygienici při jedné z kontrol objevili v odebraných vzorcích zákusků salmonelózu. Bakterie způsobuje vážné průjmové onemocnění. Při kontrole jedné z restaurací zase kontroloři narazili na to, že mísu se syrovými kuřecími křídly někdo odložil do horního patra lednice, odkud tekutina z masa odkapávala na usmažené palačinky, připravené k ohřátí a jídlu.
Závady nejčastěji řeší hygienici domluvou; to když je výrobce pokrmů ochoten chyby odstranit a s kontrolory spolupracuje. Přibližně 90 provozů však museli loni zavřít nebo vydat takzvané rozhodnutí o nápravných opatřeních. Kolem 900.000 korun zaplatili hostinští či výrobci potravin na pokutách, uvedla Laštovičková.
Jihomoravští hygienici loni udělali u výrobců potravin asi 3500 kontrol, nejméně v polovině z nich ověřovali, zda výrobci napravili dříve zjištěné nedostatky. Restaurace či vinárny kontrolují hygienici i ve večerních a nočních hodinách. Podle ředitele krajské hygienické stanice Jana Marečka zvažují i víkendové kontroly.
Skutečnost, že hygienické předpisy vážně poruší 30 až 40 procent výrobců pokrmů, je podle Jany Laštovičkové vážná. "Myslím, že je to hodně," uvedla.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



