Údajného dědice receptu poslal soud do vězení
26.09.2007 | Mladá fronta Dnes
Zdeněk Hoffmann z Domažlic má doktorát i titul inženýra. Spolu s matkou se ale prohlašuje také za dědice originálu receptury světoznámého bylinného likéru Becherovka a kvůli tomu má mnoho starostí. Před časem se totiž rozhodl vlastní becherovku vyrábět a v úterý kvůli tomu stanul znovu před soudem. Vyslechl si rozsudek půl druhého roku vězení. Jiřina Hoffmanová má stejně vysoký trest podmínečně odložen. Hoffmann vyrukoval jako dědic receptury na bylinný likér i jako majitel práv k jeho výrobě už před deseti let.
Doklady prý našel po smrti otce, když uklízel domek. O dědictví, které z nich může udělat miliardáře, do té doby on ani matka neměli tušení. Smlouvu umožňující výrobu becherovky i originál receptury údajně získal jeho děd Josef Hoffman v roce 1939 od Alfreda Bechera, společníka firmy Johann Becher. Soudy už ale v minulosti řekly, že Hoffmannovi neprokázali pravost smlouvy. Ta je údajně sepsána 1. března 1939, ale použité kolky na dokladu pocházejí z emise vydané až po 3. květnu 1947.
Hoffmann se na Slovensku na výrobě becherovky domluvil spolu s dalšími podnikateli. Likér se prodával v téměř stejných lahvích a se stejnými etiketami, jaké používala karlovarská becherovka.
Včera soud konstatoval, že tím Hoffmannovi porušili ochrannou známku. Stejně jako už dříve soud v Břeclavi, tak i domažlický soud rozhodl o jejich vině. Rozsudek z Břeclavi, který Hoffmanna poslal do vězení na rok, zrušil a uložil muži souhrnný trest ještě o půl roku delší. Hoffmann se chce odvolat. "Nepočítejte s tím, že ustoupím,“ prohlásil u soudu.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



