Udržitelná pekárna: jak šetřit energii, materiály i náklady
01.12.2025 | pekarske-technologie.cz
Zelené provozy už dávno nejsou jen otázkou image. Udržitelnost se stává klíčovým prvkem moderního potravinářství a v pekárenském průmyslu se začíná prosazovat rychlým tempem. Od úsporných pecí a rekuperace tepla přes recyklovatelné obaly až po využití zbytků z výroby. Každý krok směrem k ekologii přináší nejen úsporu nákladů, ale i konkurenční výhodu.
Úspora energie jako první krokEnergetická náročnost je v pekárnách vysoká – pece, chlazení, ventilace i klimatizace tvoří často více než polovinu celkové spotřeby. Moderní technologie však umožňují tyto hodnoty výrazně snížit.
Nové typy pecí pracují s inteligentní regulací výkonu a optimalizují teplotní křivky podle druhu pečiva. Některé modely dokážou během přestávek automaticky přejít do úsporného režimu.
Velký přínos přináší také rekuperace tepla, tedy využití odpadního vzduchu z pece k předehřevu jiné části výrobní linky. Takové systémy snižují energetickou spotřebu o 10 až 20 procent a investice se obvykle vrací během dvou až tří let.
Drobnější úspory lze najít i v běžném provozu – například výměnou osvětlení za LED, lepší izolací nebo instalací časovačů, které řídí spuštění zařízení podle reálné potřeby.
Voda a odpady pod kontrolouKromě energie hraje velkou roli i hospodaření s vodou. Pekárny, které investovaly do moderních mycích systémů nebo uzavřených okruhů, dokážou ušetřit až třetinu spotřeby vody oproti běžným provozům.
Další možnost představuje úprava receptur a přesné dávkování surovin, které snižuje množství odpadu při výrobě. Automatické dávkovače zaručí konzistenci a minimalizují přelivy nebo zbytky těsta.
Zbytky z výroby navíc nemusí končit v odpadu. Čím dál více pekáren navazuje spolupráci s farmami, bioplynovými stanicemi nebo firmami, které umí potravinový odpad dále zpracovat. Vzniká tak uzavřený, udržitelný cyklus výroby.
Recyklovatelné obaly a lokální dodavateléSpotřebitelé stále více sledují, jaký obal má jejich pečivo. Ekologické obaly nejsou jen marketing, ale často i ekonomická výhoda. Papírové tašky, kompostovatelné fólie nebo vratné přepravky snižují náklady na likvidaci a pomáhají firmám splnit přísnější environmentální normy.
Z pohledu udržitelnosti hraje významnou roli také původ surovin. Lokální dodavatelé mouky a surovin snižují uhlíkovou stopu spojenou s dopravou a podporují regionální ekonomiku. Navíc umožňují flexibilnější dodávky a osobní kontrolu kvality.
Digitalizace pro ekologičtější provozModerní softwarové systémy pomáhají pekárnám sledovat a řídit spotřebu energií, surovin i odpadu. Například senzory v reálném čase vyhodnocují využití pece nebo chlazení a navrhují optimalizace.
Díky datové analytice lze také lépe plánovat výrobu a omezit ztráty způsobené neprodaným zbožím. Některé pekárny už implementují umělou inteligenci, která na základě prodejních dat doporučuje množství výroby pro jednotlivé dny.
Jak začít s udržitelnými změnamiZavedení udržitelných opatření nemusí být složité ani drahé. Důležité je začít analýzou současného stavu. Kde dochází k největší spotřebě energie, vody a materiálu? Jaký podíl odpadu vzniká a co se s ním děje?
Na základě těchto údajů lze vytvořit plán kroků, které dávají ekonomický smysl – od výměny osvětlení až po komplexní modernizaci linek. Pekárny často využívají dotační programy Ministerstva průmyslu a obchodu nebo fondy EU zaměřené na energetické úspory. Ty mohou pokrýt až 50 % investičních nákladů.
Neméně důležité je i vzdělávání zaměstnanců. Správné používání zařízení, údržba a pochopení principů úspor jsou klíčem k dlouhodobému efektu.
Budoucnost chutná odpovědněUdržitelnost v pekárnách není jednorázová iniciativa, ale nový standard moderní výroby. Firmy, které do ní investují, získávají výhodu nejen v nižších provozních nákladech, ale i v očích zákazníků, obchodních partnerů a zaměstnanců.
Ekologický přístup, šetrné technologie a odpovědné nakládání se zdroji jsou cestou, jak spojit tradici pekařského řemesla s moderním podnikáním. A hlavně – ukázat, že i chleba může mít budoucnost, která voní po udržitelnosti.
Autor: redakce
Další články v kategorii Potravinářství
- Meziroční inflace zvolnila na 2,1 procenta (04.12.2025)
- Plíseň, která bila do očí. V provozovně KFC se našla v čokoládových muffinech (04.12.2025)
- Ceny másla jsou na letošním minimu, jde o zmražené zásoby s končící trvanlivostí (04.12.2025)
- SZPI zavřela dva sklepy Tanzbergu Mikulov kvůli plísním, vinařství je už neužívá (04.12.2025)
- Likérce Stock stoupla výroba na 30,7 mil. litrů, do ČR přesune výrobu z Hamburku (04.12.2025)
- Bohemia Sekt předpokládá vyšší prodeje sektů než loni, rozhoduje ale konec roku (03.12.2025)
- Jihomoravští zastupitelé navrhli ve Sněmovně daňové zvýhodnění vína jako daru (03.12.2025)
- Pivovar Radegast vznikl kvůli nedostatku piva na severu Moravy (03.12.2025)
- Ze žvýkaček se uvolňuje do lidských slin spousta mikroplastů (03.12.2025)
- Trh s potravinami je pokřivený, pro zemědělce zajistím miliardy, říká šéfka výboru Oborná (03.12.2025)

Tweet



