UHO v těžké defenzivě. Školní kuchyně vaří dobře a moderně, chce ukázat soutěž jídelen
25.08.2017 | ČT 24
Ve které škole se děti najedí nejlépe, ukáže finále soutěže školních jídelen, na které se sjelo do Prahy deset kuchařských týmů z celého Česka. Připravily porotcům například krůtí roládu nebo sekanou z kapra – což jsou jídla, jež se pravidelně objevují i na jídelníčku dětí. Pořadatelé soutěže chtějí především ukázat, že pověst, která školní jídelny provází – tedy o tlustém mase a UHO – je skutečně jenom pověst.
Je libo rozvařené těstoviny, suchou rýži ostrou jako špendlíky nebo snad tlusté maso, které nelze uříznout ani rozkousat a k němu pověstnou univerzální hnědou omáčku čili UHO? Školní kuchařky a kuchaři tvrdí, že v jejich jídelnách se něco takového již nenajde. Prokázat to chtějí soutěží školních jídelen, na jejíž finále se do Prahy sjelo deset kuchařských týmů z celé republiky.
„Neřekla bych, že dětem nechutná. Myslím si, že špatný obraz je spíše mediální. To je hlavní důvod, proč děláme soutěž – abychom veřejnosti ukázali, že se v jídelnách vaří dobře,“ řekla organizátorka soutěže Alena Strosserová.
V boji o titul nejlepší školní jídelny se skutečně neobjevují pokrmy, které leckdo asociuje se školními jídelnami, jako mléčná polévka, čočka na kyselo s vejcem nebo tlusté maso spojené s libovolnými přílohami. Místo toho porota dostává na stůl například polévku z červené čočky a pečené zeleniny, plněnou krůtí roládu s bramborovou kaší a brokolicí nebo sekanou z kapra.
I když se v jídlech objevuje čočka, podle kuchařek již nepředstavuje pro žáky-strávníky tradičního strašáka. „Doba už je jinde. Když se luštěniny vhodně udělají, tak je i malé děti mají moc rády,“ řekla kuchařka z kuchařského týmu z Velkých Svatoňovic.
Podle členky týmu ze školy z Velkého Beranova existují i dnes jídla, která dětem příliš nechutnají. „Třeba fazolové lusky na smetaně nemusí,“ nastínila. Zná však recept, jak častému vracení nedojedených jídel zabránit: „Snažíme se, když to vrátí, že už jim to víckrát neuděláme.“
Soutěž nazvaná Školní jídelna chutně a zdravě přitom není Potěmkinovou vesnicí, na které by se kuchařky a kuchaři předváděli, aby se vzápětí vrátili k tradici UHO. Jednou z podmínek je, že to, co ochutnávají porotci, se musí objevovat i v jídelníčcích. Zároveň musí účastníci splnit obvyklé požadavky, které na ně klade vyhláška ministerstva školství. Mimo jiné to znamená, že cena porce nesmí překročit 34 korun.
zdroj: ČT24
Další články v kategorii Potravinářství
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)

Tweet



