Unie má zájem o české maso ze zdravých chovů
07.03.2001 | Zemské noviny
Unie má zájem o ceské maso ze zdravých chovu
Mnohé masokombináty vyvážejí do zemí Evropské unie stále více masa. Tyto státy mají velké potíže s nemocemi skotu a prasat. V Cesku jsou navíc prebytky.
Evropská unie žádá maso ze zdravých zvírat. Z Ceska, kde veterinári neprokázali nemoc šílených krav ani slintavku a kulhavku, mohou zatím vyvážet jen firmy s osvedcením veterináru unie. Tyto firmy stále zvyšují vývoz masa. Povolení unie mají zatím jen Kostelecké uzeniny, Masokombinát Martinov, Masokombinát Klatovy a Masna Studená. Ty vyvážejí maso a uzeniny. Mimo to nekteré firmy jednorázove vyvážejí prebytky hovezího masa se státní dotací. "Vyvezli jsme již 8,5 tisíce tun živých býku se státní dotací 50 milionu korun," rekl reditel Státního zemedelského intervemcního fondu Jan Höck. Dnes fond vypisuje soutež na další vývoz, který bude se státní dotací 120 milionu korun. Zatímco vývozy byly vloni nanejvýš tri tisíce tun hovezího masa za rok, nyní jde o zamýšlený export až 20 tisíc býku behem trí mesícu,což je zhruba 10 tisíc tun masa. "Kostelecké uzeniny, které jsou nejvetším tuzemským masokombinátem s rocními tržbami okolo 3,5 miliardy korun, za první dva mesíce roku zdvojnásobily export na 43 milionu korun," rekla Vladka Pivonková, reditelka marketingu. Firma vyváží predevším do Evropské unie, a to jak kurecí, tak veprové i hovezí maso. Dalším vývozcem je Masokombinát Martinov. "Jednáme o vývozu hovezího a veprového masa do Nemecka a Francie," uvedla mluvcí Eva Kijonková. Masokombinát Klatovy jedná se západoevropskými obchodníky také. "Zájem o maso mají predevším Francouzi," rekl výkonný reditel Jan Kocanda. Všechny masokombináty, které se snaží vyvážet do Evropské unie, trápí prudký pokles cen zejména u hovezího masa. Je to v dusledku nemoci BSE a nezájmu spotrebitele o maso. Spotreba v nekterých státech klesla až o 70 procent. "Pokud stát nepodporí i vývozy hovezího masa, už nebudeme pro EU zajímaví," rekla Pivonková. Zustane tedy pouze u vývozu živých zvírat, který je dotován.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



