Unie nezakáže slivovici
28.05.2002 | Hospodářské noviny
V poslední době se v našich médiích šíří zprávy o tom, že po vstupu do EU nám patřičné předpisy nebudou dovolovat výrobu slivovice. Tato diskuse je však vedena (a mám dojem, že záměrně) mimo jádro problému. Účastníci rozpravy se často zabývají dedukcemi a rozbory, které neodpovídají realitě a ještě více celou záležitost zamlžují.
Evropská unie nemá výhrady vůči výrobě ovocných destilátů, pokud se však vyrábějí pouze z ovocného kvasu. V této souvislosti je lhostejné, zda budeme hovořit obecně o ovocných destilátech, nebo o slivovici jako jejich specifickém druhu, který našince zajímá.
I v zemích EU se takovéto výrobky produkují a prodávají. Není tedy důvod se obávat, že by nám měla být výroba slivovice zakázána. Co ale předpisy unie nedovolují, je přidávání lihu do těchto destilátů. A v tom tkví časté nedorozumění oněch poplašných zpráv o "konci slivovice v Čechách a na Moravě".
Kdo u nás přidává do slivovice líh? Určitě se nejedná o drobné pěstitele, kteří si nechávají v pěstitelských pálenicích "vypálit" destilát ze svého ovocného kvasu. Kde by taky líh vzali? Ti o svoji slivovici jistě nepřijdou. Rovněž většina tuzemských výrobců produkuje ovocné destiláty včetně slivovice z čistého ovocného kvasu. A tudíž ani ti se nemusí obávat kolize s evropskými normami.
Potíže nastanou pouze u těch produktů, které se sice tváří, že jsou ovocným destilátem, ale přitom jsou doplňované (neboli odborně řečeno řezané) lihem. Zákazník je pozná podle toho, že na etiketě u údajů o složení výrobků je uvedeno, že je zde obsažen líh nebo etanol. Tyto lihoviny se sice mohou a budou moci vyrábět, ale podle předpisů unie nesmějí být nazývány (a jistě po právu) honosně např. slivovice.
Buďme rádi, že budeme mít konečně jasno. Přečteme-li si na etiketě název "slivovice", budeme s jistotou vědět, že se jedná o výrobek pouze z čistého ovocného destilátu. Komu by tohle mělo vadit? Mimochodem, tyto předpisy jsou u nás již rok v platnosti.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



