Unijní peníze pro rybáře

Češi jsou však slabí konzumenti ryb. Na každého z nich připadá asi 5,5 kilogramu ročně, zatímco průměr konzumentů z unie činí 11 kilogramů. Pokud by zmíněných 5,5 kilogramu byly české ryby, bylo by jejich producentům hej. Paradoxem je, že Češi jedí daleko více mořské. Důvod je podle ministerstva zemědělství zřejmý - pestřejší sortiment výrobků z mořských ryb a někdy dokonce i nižší ceny. Rybářství v Česku stále silněji pociťuje tlak evropské konkurence. Na trhu se objevují levní lososi z farem ze severských zemí, ale i z Číny nebo kapři a pstruzi z Polska.

"Naše šance je naučit spotřebitele jíst naše ryby celoročně a pravidelně, nabízet nejen živé ryby, ale i rybí výrobky ve vyšším stupni zpracování. Přesvědčit je o nutričních a dietetických vlastnostech a vysoké kvalitě sladkovodních ryb," míní Felčárek z MZe. Situaci by mohla změnit finanční injekce z evropských fondů. V letech 2007 až 2013 z nich budou moci získat více než 24 milionů eur, tedy 680 milionů korun.

Čeští rybáři, jejichž doménou jsou sladkovodní ryby, se tak překvapivě dočkají vyšší podpory než některé přímořské země. Dostanou víc peněz než třeba Belgičané. "Rybářská politika je v celé EU zaměřena převážně na mořský rybolov a mořské akvakultury. Značná část Společné rybářské politiky se nás tak z podstaty věci netýká, či jen v určitých fázích," uvedl Felčárek. Za priority přitom označuje uchování dosavadního rozměru rybářství, zpracování ryb a podporu celoročního prodeje ryb i jejich produktů.

BOŘEK OTAVA

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info