Unikátní oskeruše. Pěstitel z Hodonínska vyrábí tradiční pochutiny
13.08.2021 | Denik.cz
Oskeruše jsou krajovou specialitou jižní Moravy. Těmto původním téměř vyhynulým ovocným stromům dělá osvětu Vít Hrdoušek z Tvarožné Lhoty na Hodonínsku. Napsal o nich i knihu. Z jejich sladkých plodů vyrábí více než čtvrt století tradiční pochutiny.
Oskeruše svým tvarem připomínají malou hrušku nebo jablko. „Já je zpracovávám jako běžné ovoce. Nejčastěji plody suším. Do rozdrcené směsi pak přidám meduňku a vznikne výtečný čaj. Občas je také zavařuji, vyrábím sirupy, pálenky a likéry.“ popisuje Hrdoušek.
Domácí zavařeninu má nejraději i kvůli příjemnému aroma. „Marmeláda je opravdu vynikající, jen její výroba je pracná. Oskeruše nebo lidově oskoruše mají krémovitou dřeň a je těžké ji propasírovat,“ vysvětluje Hrdoušek.
Pro jeho výrobky lidé jezdí do Tvarožné Lhoty z celé republiky. „Nejraději mám, když si návštěvník odveze strom. Za sedm až deset let bude mít první úrodu na své vlastní zpracování,“ upřesňuje Hrdoušek.
Za zmínku stojí také Muzeum oskoruše, které sám založil. Pro návštěvníky je připravena i šestikilometrová naučná oskerušová stezka, kterou lemují tyto mohutné stromy. „Když strom plodí silně, tak jeho úroda může být i víc jak tuna ovoce. Klidně se ale může stát, že po úspěšném roce je úroda menší nebo žádná,“ doplňuje Hrdoušek.
Slavnost oskeruší Vzácnost stromu na Hodonínsku dokládá i fakt, že tam místní pořádají jeho slavnosti. Letošní ročník se uskuteční koncem září na salaši Travičná ve Tvarožné Lhotě.
V České republice se tyto stromy dožívají až pět set let. Odborným názvem se jim říká jeřáb oskeruše, protože mají typické jeřabinové listy. Využívají se i v lékařství, kde pomáhájí především se zažívacími problémy. Jejich tvrdé dřevo je zase vhodné k výrobě nábytku či hudebních nástrojů.
Další články v kategorii Potravinářství
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)
- Ovoce meziměsíčně zlevnilo, vejce ale zdražila (16.12.2025)

Tweet



