Upečte chléb, získáte kvalifikaci bez školy
01.08.2008 | Denik.cz
Co má umět každý obráběč strojů nebo pekař? No přece vysvětlit, co znamená slovo hrdobce. Pravil by nepochybně profesor Hrbolek z legendárního filmu Marečku, podejte mi pero.
Zákazníci ale vědí, že hlavně musí ovládat své řemeslo. „Školu jsem přerušila, teď jsem na mateřské a vůbec nevím, jestli se kdy dostanu k závěrečným zkouškám,“ povzdechla si jednadvacetiletá Jitka.
Přitom práce v pohostinství ji baví a ráda by se k obsluze hostů jednou vrátila. Bez výučního listu to ale bude mít těžké. Lépe řečeno, měla by. Už rok totiž platí zákon, podle něhož závěrečné učňovské zkoušky může nahradit celostátně platný certifikát. „Místo několik let trvající docházky do školy může zájemce předstoupit před komisi, kteráhopřezkouší, apokud uspěje, získá potvrzení o tom, co umí. Přezkoušení se týká takzvaných dílčích kvalifikací,“ sdělila Zoja Franklová z Národního ústavu odborného vzdělávání.
O certifikát mohou usilovat lidé, kteří mají praxi v jednom z dvanácti učňovských oborů. Kupříkladu člověk, který zdědil pekárnu a denně stojí u válu, ačkoli se kdysi vyučil zahradníkem, teď musí prokázat znalosti při výrobě chleba, běžného a trvanlivého pečiva nebo perníku. Včera v Česku skončil tříletý pilotní projekt Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení, který podpořila EU.
„Podařilo se nám prakticky ověřit, že tento nový způsob uznávání kvalifikací je dobře nastaven. Nejvíce to uvítají lidé, kteří nepracují ve svém oboru, ve své praxi zvládli jinou kvalifikaci, ale když chtějí změnit místo, nemohou to nijak doložit,“ míní manažerka projektu Jana Bydžovská. Nový způsob potvrzení znalostí si vyzkoušelo 210 zájemců ve 47 dílčích kvalifikacích, hlavně z oborů gastronomických, zemědělských, stavebních, strojních a dopravních. Oprávnění k udělení certifikátu má 54 škol a dalších organizací. Novou možnost nabídky dodatečného vzdělání chválí i ředitelka Hotelové školy Poděbrady Jana Podoláková.
„Je to jeden ze způsobů, jak zvýšit nabídku školy ve chvíli, kdy ubývá řádných studentů. Potíž je v tom, že zájemců o doplňování kvalifikace je minimum,“ sdělila Deníku Podoláková. Podle ní podobný systém skvěle funguje například ve Velké Británii.
„Tam je ale velký tlak zaměstnavatelů. Bez výučního listu nebo dodatečného certifikátu prakticky nelze získat dobré místo,“ uzavřela ředitelka.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



