Úřad pro bezpečnost potravin posoudí bezpečnost mléka a masa z klonovaných zvířat
09.03.2007 | Euractiv.cz
Komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o posouzení, zda maso a mléčné výrobky z klonovaných
Evropská komise zaslala Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin žádost, aby vypracovala vědeckou zprávu o dopadech klonování zvířat na bezpečnost potravin, zvířata a životní prostředí. Zpráva by měla jasně říci, zda maso a mléko z klonovaných zvířat je bezpečné ke konzumaci. Dokument by měl vypracován do srpna tohoto roku.
Žádost Komise přichází krátce poté, co americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) v prosinci 2006 ve svém hodnocení uvedl, že mléčné a masné výrobky pocházející z klonovaného dobytka, prasat a koz nepředstavují pro člověka žádné riziko a lze je tedy bezpečně konzumovat. Na druhé straně FDA doporučil, aby nebyly konzumovány výrobky pocházející z klonovaných ovcí, protože nebyl ještě úřadem zpracován dostatečný počet vzorků klonovaných ovcí, aby mohla být jasně zaručena bezpečnost jejich využití pro další zpracování. V současné době probíhá konzultační proces k této zprávě. Její konečné znění by mělo být schváleno v dubnu.
V Evropské unii zatím neexistuje žádná regulace konzumace potravin z klonovaných živočichů. Komise se ale snaží reflektovat vývoj v této oblasti v rámci legislativy o nových potravinách, zootechnice a zdraví zvířat.
Klonování v Evropě nepatří mezi komerční aktivity a není známo, že by se klonované výrobky dostaly do evropského potravního řetězce. Ovšem podle dopisu Komise zaslaného EFSA jsme „na pokraji širokého komerčního využití“ těchto výrobků a také „se očekává, že klonované výrobky se rozšíří v globálním potravinovém řetězci ještě před rokem 2010“. V současné době roste zájem o klonování hospodářských zvířat, a to zejména v USA.
Evropská komise zároveň požádala Evropskou etickou komisi, aby se vyjádřila k etice klonování.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



