Úroda hroznů na Slovácku je nižší. Můžou za to dubnové mrazíky
18.10.2016 | Denik.cz
Právě v těchto dnech sčítají vinaři na Slovácku škody, které jim v závěru letošního dubna napáchaly ve vinicích přízemní mrazíky. Na některé z pěstitelů vinné révy se tak snesla doslova pohroma. Zejména v nižších polohách proto přišli o dvacet až devadesát procent úrody.
„Nelítostné dozvuky nočních mrazíků z 26. a 28. dubna, kdy pomrzla očka révy, jsem pocítil při sklizni hroznů ve vinicích na Velehradě i v Kudlovicích. Jejich úroda byla desetiprocentní než obvykle," neskrýval smutek 77letý velehradský vinař Vojtěch Luža, jenž spolu s manželkou vedou dennodenně už půl století záznamy o počasí v regionu. „Od roku 1985, kdy řádila extrémně krutá zima a nebyla téměř žádná úroda hroznů, jsem tak slabou sklizeň ve svých vinicích nezaznamenal," zavzpomínal Vojtěch Luža.
Smutek nad mizernou úrodou hroznů se zračil v očích také 74letému babickému vinaři Františku Maňáskovi. „Zatímco loni jsem z modrých a zelených bobulí hroznů vylisoval 300 litrů moštu, letos ho byla jenom desetina. Bývá však pravidlem, že při slabší úrodě zase bývá vyšší cukernatost," potvrdil babický vinař.
Přízemní mrazíky v závěru dubna se jako černá můra rovněž vybavují Zdeňku Habrovanskému, vedoucímu Šlechtitelské stanice vinařské Polešovice. Mrazy jej na příliš brzy rašících vinicích připravily o 70 procent úrody hroznů. „Odolnější se jevilo Rulandské šedé a ve stanici vyšlechtěné odrůdy Sevar a Mery. Na keřích révy, kde zmrzla hlavní očka, mohla sice vyrazit dvě podočka, ale úroda hroznů je každopádně nižší," informoval šéf šlechtitelské stanice. Mrazíky daly „zabrat" také vinicím na Traplicku. „Stále ještě hrozny sklízíme a dnes už mohu říci, že jsme letos, navzdory mrazům, nepracovali s rodinou ve vinohradech zadarmo. Ačkoliv sklidíme jen třicet procent loňské úrody hroznů, s jejich kvalitou jsem spokojený," řekl traplický vinař Josef Bičan.
Ranním mrazíkům se podle informací ze Svazu vinařů nevyhnuly na konci dubna nejen vinice v Podchřibské oblasti, ale ani na jižní Moravě, byť škody se lokálně značně liší. Nejvíce byly postiženy vinohrady v dolinách, ale mrazíkům se neubránily ani výše položené vinice. Potvrdil to majitel boršického Dvora Pod Starýma horama Petr Gottwald. „Sedmdesátiprocentní výpadek musíme nahradit nákupem hroznů. Jejich cena se pohybuje mezi 25 až 30 korunami, zatímco loni jsme za kilo platili 22 korun. Nakupované hrozny jsou ale vyzrálé," řekl s uspokojením Petr Gottwald.
Mrazíky poškodily z dvaceti procent keře révy vinné ve vinařství Zlomek & Vávra v jihovýchodní části Slovácké podoblasti v CHKO Bílé Karpaty. „My si ale nestěžujeme. Letošní úroda hroznů se vyhnula hnilobám a dešťům, takže je sklízíme zdravé. V moštu z nich je více kyselin, cukernatost je o něco málo nižší než loni. My ale nepotřebujeme výběry z hroznů, které budou sladké nebo alkoholické," vysvětlil Libor Zlomek, pod jehož rukama hrozny zrály, bobtnaly a rostly. Sbírat je budou ve vinicích do konce října.
Autor: Zdeněk Skalička
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



