Ustavena Česká technologická platforma pro potraviny
23.03.2006 | Agris
TISKOVÁ ZPRÁVA
( 21.března 2006)
Ustavena Česká technologická platforma pro potraviny
Představitelé řady významných institucí, organizací a potravinářských podniků činných v oblasti potravinářské výroby, výzkumu, kontroly a politiky se sešli na setkání organizovaném Potravinářskou komorou ČR za účelem ustavení České technologické platformy pro potraviny
Pod záštitou místopředsedy vlády pro ekonomiku Doc.Ing.Jiřího Havla, CSc. proběhlo v pondělí 20. března t.r. v Kaiserštejnském paláci v Praze ustavující zasedání České technologické platformy pro potraviny organizované Potravinářskou komorou ČR, kterého se zúčastnilo na 120 představitelů vědeckých a výzkumných ústavů, universit, výrobních podniků, dodavatelů surovin a materiálů pro potravinářské výrobce, kontrolních orgánů, státních institucí a profesních organizací.
Po úvodním vystoupení místopředsedy vlády pana Havla k širšímu rámci podpory průmyslových inovací a vědy a výzkumu v České republice, které vytvářejí prostředí do něhož bude technologická platforma zasazena a po vystoupení ředitele úřadu pro potraviny Ing.Františka Sládka ke stávajícím a připravovaným podporám potravinářských podniků v rámci resortu, seznámil ředitel komory Ing.Miroslav Koberna přítomné s Evropskou technologickou platformou pro potraviny „FOOD FOR LIFE“ (Potraviny pro život) a jejími cíli a představil návrh a cíle české technologické platformy. V diskusi k návrhu se kromě přítomných vyjádřili i vrchní ředitel Polák (MPO) a ředitel Bláha (MŽP). Odpoledne pak po presentaci možností, které nabízí spolupráce mezi evropskou a národními platformami členem vedení evropské platformy panem Michele Contelem z PER (Itálie), proběhlo jednání v pracovních skupinách pod vedením expertů odpovědných za přípravu jednotlivých priorit, kde byla dopoledne představená témata dále upřesněna. V závěru zasedání pak účastníci potvrdili svůj zájem podílet se na práci v rámci platformy s tím, že oficiální datum zahájení činnosti bude 30.duben t.r.
Hlavním cílem platformy je posílení konkurenceschopnosti českého potravinářského průmyslu v rámci Společného trhu zvýšením jeho inovačních schopností, cestou lepšího stanovení cílů výzkumu a propojení mezi výzkumnými pracovišti a výrobními podniky. Dalšími prioritami je zlepšení komunikace se státní správou na jedné straně a spotřebitelskými organizacemi i spotřebitelem samotným na straně druhé. U státní správy je zájmem se více podílet na přípravě programů s dopadem na konkurenceschopnost podniků, u spotřebitele pak jeho výchova k odpovědnému výběru potravin s cílem posunu jeho preferencí k vyšší kvalitě, zdravějším produktům a tuzemským výrobcům.
Miroslav Koberna
Ředitel Potravinářské komory ČR
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



