Už i geneticky upravované pivo?
01.08.2000 | Hospodářské noviny
Dánský pivovar Carlsberg uvažuje o genetické modifikaci vlastních kvasinek Saccharomyces carlsbergensis, jež by zdokonalila chuť moku. Při vaření piva vzniká etanol a množství méně zastoupených látek, z nichž některé chuti piva prospívají a jiné nikoli. Nový kmen kvasinek Carlsberg by měl zamezit vzniku sirníků. Některé z nich jsou však žádoucí, neboť překrývají "vyčpělou" chuť piva. Pivovar tedy uvažuje o výrobě ležáku ve dvou várkách. Kvasnice jedné z nich by produkovaly mnoho sirníků, kvasnice druhé žádné. Scelováním obou várek by se pak dosáhlo optimální chuti moku. Otázkou nicméně zůstává, zda by se pro geneticky upravované pivo vůbec našel nějaký trh.
Další články v kategorii Potravinářství
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)

Tweet



