Uzeniny při kontrole obstály
04.01.2000 | Zemské noviny
ZN 4.1.2000
Uzeniny při kontrole obstály
Praha - Inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce odebrali během loňského listopadu a prosince v maloobchodní síti celkem 28 vzorků masných výrobků, z toho 14 vzorků tuzemské a 14 vzorků zahraniční výroby. Na základě laboratorních rozborů bylo zjištěno, že maximální povolené množství rakovinotvorných N-nitrosaminů nepřekročil žádný z tuzemských výrobků. Ze zahraničních nevyhověl pouze jediný, čabajkový salám Guylar, kde bylo nejvyšší povolené množství nitrosaminů nepatrně překročeno. Karcinogenní látky se mohou dostávat do potravin při technologickém zpracování, například sušením potravin přímým ohřevem z kouře, který obsahuje oxidy dusíku. V rámci uvedené akce kontroloři dále odebrali u významných výrobců a dovozců 12 vzorků révového vína, dva vzorky vinných nápojů a 21 vzorků piva.U žádného z odebraných vzorků nebyl obsah N-nitrosaminů nadlimitní.
(egi)
Další články v kategorii Potravinářství
- Kampaň za ukončení prodeje živých kaprů do igelitek pokračuje novou peticí (08.12.2025)
- Řízek jedině z masa. Rostlinné alternativy čekají změny (08.12.2025)
- Pivovar Krakonoš mírně zvedl výstav na 95.077 hl, zisk mu klesl na 25 mil. Kč (08.12.2025)
- Aperol míří do Ameriky. Italský výrobce chce dobýt trh milovníků piva (08.12.2025)
- České značky vítězí. Zákazníci stále častěji sahají i po domácích potravinách (05.12.2025)
- FAO: Světové ceny potravin třetí měsíc klesly, sklizeň obilovin bude rekordní (05.12.2025)
- Pořadatelé oznámili jména šesti finalistů soutěže Vinařství roku (05.12.2025)
- Meziroční inflace zvolnila na 2,1 procenta (04.12.2025)
- Plíseň, která bila do očí. V provozovně KFC se našla v čokoládových muffinech (04.12.2025)
- Ceny másla jsou na letošním minimu, jde o zmražené zásoby s končící trvanlivostí (04.12.2025)

Tweet



