V arcibiskupských sklepech zraje dostatek dobrého vína
12.12.2001 | Denik.cz
Letošní rok sice příliš nepřál pěstitelům vinné révy, milovníci mešního vína z kroměřížských sklepů se nemusejí obávat, že by v příštím roce přišli o svůj oblíbený nápoj.
I přes ne příliš vhodné klimatické podmínky v letních měsících společnost Arcibiskupské sklepy Kroměříž naplnila sudy v historických podzemních prostorách kroměřížského zámku a věří, že v tomto jedinečném prostředí dozraje opět kvalitní víno. "Sklizeň máme úspěšně za sebou. Byl však špatný rok a měli jsme problém s vyzrálostí úrody. Nakoupili jsme však hrozny, které splňují kvalitu, kterou je třeba zajistit pro výrobu mešního vína, " informoval předseda správní rady Arcibiskupských sklepů Kroměříž Karel Kavička. Podle něj sice společnost nenakoupila takové množství, jak původně předpokládala, sudová kapacita kroměřížských sklepů je však naplněna.
"Vína bude dost, " ujistil konzumenty Kavička. Kroměřížské sklepy produkují, jako jedna zmála společností v okolí, mešní vína. Část výrobků se prodává přímo v prostorách sklepů, část putuje do prodejní sítě, která pokrývá celou Moravu. Společnost, v níž má zastoupení i olomoucké arcibiskupství, také zásobuje mešním vínem farnosti v celém arcibiskupství. Na výrobu mešního vína, a to nejen pro liturgické účely, ale i pro běžný prodej, jsou kladeny vysoké nároky.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



