V Česku je šest tisíc hospod „čtyřek" a pět tisíc cukráren. S EET váhají
27.09.2016 | Denik.cz
Připomíná to pověstný klid před bouří. Ti, kteří jsou zavedením povinných účtenek nejvíce „zasaženi", se dva měsíce do startu elektronické evidence tržeb (EET) tváří, že se jich to zatím moc netýká. Upozorňuje na to třeba aktuální průzkum společnosti Storyous, která je jedničkou na tuzemském trhu gastronomických pokladen.
Od prosince začnou povinné účtenky vydávat restaurace a hotely. Celkově jde o 50 tisíc zařízení, z toho 41 tisíc stravovacích podniků. „Zavedení EET budou nejvíce odkládat menší podniky, jako jsou bufety, hospody nebo cukrárny. Těch je však v součtu třetina," uvádí průzkum pro Storyous. Konkrétně jde o 5700 nejmenších hospod „čtyřek", asi 5000 cukráren a kaváren a 2300 bufetů a stánků. „Klasické vesnické hospody považujeme za podniky, které budou EET ohroženy nejvíce. Pro hospodské je jakýkoli zásah do jejich aktuálního řádu velmi obtížný. Z rozhovorů víme, že si ve většině případů uvědomují, že si budou muset evidenční pokladny zavést, problém ale vědomě odsouvají na neurčito," popisuje Petr Filipec, provozní ředitel Storyous.
Pomalý začátek
Dílčí úleva přišla naposledy pro stánky – podle výkladu ministerstva financí nemusejí stánkaři, pokud nemají pevné zázemí (stoly, židle, toalety), účtenky vydávat hned, ale až od března 2018. Tento termín platí i pro farmářské trhy. Žádné jiné výjimky se ale nechystají a na prodlevy už moc času není. Patrně poslední pokus o zastavení EET provede ve sněmovně TOP 09, která chce ve zrychleném projednávání navrhnout odklad EET o dva roky, tedy až po sněmovních volbách. Na to by ale topkaři potřebovali i hlasy z vládního tábora, které (zatím) nemají.
Že se podnikatelé „probouzí", byť zatím pomalu, už naznačují i berní úřady. „Na Infolince správci daně vyřídili za celý srpen 1569 hovorů, za měsíc září (ke včerejšku – pozn. red.) bylo 2299 hovorů," potvrzuje mluvčí Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Petra Petlachová. Roste i počet dotazů přes web na stránkách etrzby.cz: od začátku září jich úředníci vyřídili už 1620, dvakrát tolik, co v srpnu. Ke včerejšímu dni berní úřady vydaly 4552 autentizačních údajů, které slouží jako první krok k přihlášení se do EET.
Autor: Jan Klička
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



