V ČR se zřejmě žije "stále lépe"
30.08.2007 | SVS ČR
Přesto, že se tomu tak nemusí leckomu zdát, mnoha lidem se zřejmě daří stále lépe a lépe, svědčí o tom mimo jiné i poptávka po všemožných donedávna exotických pochoutkách. Již téměř zevšedněl losos, krevety již také nejsou takovou vzácností, ani sépie či chobotnice. V obchodech je možné se setkat s různými druhy čerstvých mořských ryb. A dokonce i s ústřicemi a živými korýši, kteří se dovážejí k okamžité spotřebě.
Všechny tyto z hlediska platné legislativy „produkty“ při uvádění do tržní sítě musí splňovat požadavky veterinární legislativy. To však neznamená, že si zákazník neodborným zacházením nemůže způsobit nějakou svízel. U čerstvých ryb je nutné, logicky podobně jako s rybami domácí provenience, uvažovat o co nejrychlejším kuchyňském zpracování.
Pokud jde o mlže, tedy slávky a různé mušle, které se též tepelně zpracovávají a prodávají se živé, je nutné si dát pozor na možné rychlé „zkažení“. Tedy opět zpracovat prakticky okamžitě. Tato zásada se týká i různých korýšů, tj. krabů nebo raků, tedy těch, co se prodávají živí. Méně zkušeným nebo nezkušeným asi lze doporučit spolehnout se na kuchyňskou úpravu v restauraci.
Pokud se v našich obchodech objeví takovéto produkty rybolovu, či akvakultury, původem ze třetích (nečlenských) zemí, propustila je na intrakomunitární trh některá z pohraničních veterinárních stanic na vnějších hranicích EU. Naše republika má takovouto pohraniční veterinární stanici jen jedinou, a to v Praze Ruzyni na letišti.
Například v poslední době v některých našich obchodech se objevivší raci původem ze schválených podniků z Arménie byli prověřeni ve Vídni anebo Římě. Do ČR přišla přes Ruzyň zásilka raků naposledy před dvěma lety.
Určitě obchodování se zmíněnými lahůdkami napomohl turistický ruch. Nicméně je vhodné připomenout, že kuchyňská příprava má své zvláštnosti, o kterých je třeba se něco dozvědět. Ale hlavní zásadou je, vše zpracovat čerstvé, protože všechny „mořské potvůrky“ velmi snadno podléhají zkáze.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



