V Kodani otevírá první supermarket s vyřazenými potravinami. Dánsko bojuje proti plýtvání jídlem
08.03.2016 | Hospodářské noviny
V dánské metropoli Kodani před několika dny otevřel první supermarket s potravinami, které jsou v běžných řetězcích určené na vyhození. Obchod nazvaný WeFood prodává veškeré své zboží o 30 až 50 procent levněji než běžné prodejny a jde především o výrobky s prošlou expirací.
„WeFood je první supermarket svého druhu v Dánsku a snad i ve světě. Cílí nejen na lidi s nízkými příjmy, ale na všechny, kdo jsou znepokojeni množstvím potravinového odpadu, který v této zemi denně vzniká,“ říká Per Bjerre z neziskové organizace Folkekirkens Nødhjælp, která bojuje s plýtváním potravinami a stojí i za projektem WeFood.
Jak píše na příklad britský deník The Independent, WeFood má smlouvu se společností Føtex, s jedním z největších dánských řetězců, že od něj může odebírat neprodaný chléb a další produkty. Stejně tak má prodejna dohodu s dovozci citrusového ovoce, masa a s výrobci bioovoce a oříškových tyčinek.
Dobrovolníci od těchto dodavatelů přebytečné potraviny pravidelně vyzvedávají. Vedení obchodu doufá, že se jim podaří snížit množství 700 tisíc tun potravin, které v Dánsku každý rok končí v koších a popelnicích. „Je to až k nevíře, že se to jídlo prostě jen tak vyhodí. Je to velmi nezodpovědné vůči životnímu prostředí. Tyhle potraviny jsou peníze utracené úplně zbytečně. Obchody, jako je WeFood, mají smysl a představují důležitý krok v boji proti plýtvání jídlem,“ podotýká dánská ministryně pro potraviny a životní prostředí Eva Kjer Hansenová.
Dánsko se snaží s potravinovým odpadem, který zbývá supermarketům i domácnostem a představuje plýtvání přírodními zdroji a energií, dlouhodobě bojovat. Za posledních pět let Dánsko snížilo množství vyhozených potravin o 25 procent. Supermarket provozují dobrovolníci a veškerý zisk půjde nevládní organizaci Folkekirkens Nødhjælp na její projekty v rozvojových zemích.
S plýtváním se snaží bojovat i další evropské země, například Francie nedávno prosadila zákon, který supermarketům zakazuje vyhazovat nebo znehodnocovat neprodané jídlo. I v Česku už fungují obchody, kde se s výraznou slevou prodávají potraviny s prošlou trvanlivostí. Jedná se ale převážně o konzervy, těstoviny a další balené výrobky. Čerstvé pečivo, maso, ovoce a zelenina, tedy to, co supermarkety vyhazují nejčastěji, se zde koupit nedá.
Supermarkety v Česku se dlouhou dobu zdráhaly prošlé potraviny například darovat charitě, protože by musely z tohoto daru platit DPH, což pro ně bylo značně komplikované a nevýhodné. Od konce roku 2014 platí metodický pokyn Generální finančního ředitelství, podle kterého nemusejí odvádět patnáctiprocentní daň z přidané hodnoty. Mohou tak jídlo posílat například potravinovým bankám nebo azylovým domům.
"Jedná se o případy, kdy jde o zboží s končícím datem spotřeby či trvanlivosti nebo o zboží jinak nevyhovující pro běžný prodej, například s poškozeným obalem, avšak stále upotřebitelné," sdělila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



