V Ostravě hledají už popáté nejlepší cuvée
02.05.2007 | Mladá fronta Dnes
V Ostravě začíná už pátý ročník mezinárodní soutěžní přehlídky vín - Cuvée Ostrava. Odborné i laické komise budou hledat nejzdařilejší kupáž (směs) vín. Anonymní hodnocení stovky soutěžních vzorků z devíti zemí světa přijde na řadu v pátek dopoledne. V ostravském hotelu Atom se tou dobou sejde komise čtrnácti špičkových degustátorů a znalců vín z Čech, Moravy i Slovenska. Ochutnávat budou mimo jiné i vzorky ze Španělska, Francie, Austrálie či Brazílie. Současně s odbornou komisí bude vína hodnotit i komise laické veřejnosti, složená zejména z ostravských milovníků vína.
Doprovodný program pro veřejnost začíná už ve čtvrtek večer ochutnávkou špičkových slovenských vín pod vedením profesora Fedora Malíka. V pátek 4. května večer se milovníkům vína naskytne jedinečná příležitost ochutnat vína zařazená do soutěže, včetně vín oceněných zlatou, stříbrnou či bronzovou medailí a titulem šampióna. "Neskromným cílem organizátorů soutěže je renesance dobrého jména tradičních českých či moravských kupáží a návrat kvalitního cuvée na přední místa v nabídce našich vinařů," uvedl organizátor soutěže Martin Křístek.
Šampiónem prvního ročníku se v roce 2003 stalo moravské slámové Cuvée No.61 z Vinařství Sonberk.
V loňském roce získali moravští vinaři rekordních 19 medailí a zásluhou Roučí 2004 (Vinařství Stapleton-Springer) a Blatnického roháče 2005 (Michal Robek, Viniblat) tituly šampióna červených i bílých vín.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



