V pivovaru se znovu vyrábí slad
07.11.2003 | Mladá fronta Dnes
Po léta uzavřený pivovar v Dobrušce znovu začne vyrábět. Firma Staročeský pivovárek, která zahájila obnovu areálu, otevře nejprve sladovnu. Do dvou let chce pivovar oživit úplně: vařit tam pivo a provozovat staročeskou restauraci i zábavní centrum. "Nově plynofikovaná a opravená sladovna zahajuje provoz v tomto týdnu, dodavateli sladovnického ječmene jsou výhradně okolní zemědělci," uvedl spolumajitel firmy Ladislav Valtr. Celkové náklady na rekonstrukci pivovaru se pohybují kolem pětadvaceti milionů korun. Firma chce v menším rozsahu zprovoznit i část s klasickou technologií pro výrobu piva a obnovit tradiční dobrušské pivo Rampušák.
V původních ležáckých sklepích má být stylová restaurace a v přilehlé nevyužívané budově internetová kavárna, salonek, bowling či fitness. Na pivovarském dvoře firma zamýšlí pořádat společenské slavnosti nebo jarmarky.Pivo se v Dobrušce vařilo od roku 1320 až do začátku devadesátých let. Současný projekt chce přitáhnout turisty ze širokého okolí. Podle představ investora by tam lidé mohli zhlédnout tradiční výrobu sladu a piva, prohlédnout si malou muzejní expozici pivovarského náčiní a ochutnat místní pivo."Konkurenční výhodou centra by mělo být propojení pivovarnictví, zábavy a turistického ruchu. Ve východních Čechách půjde o ojedinělý projekt," tvrdí Valtr.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



