V pololetí se v ČR vyrobilo téměř devět milionů hektolitrů piva
18.09.2003 | ČIA
Celkem 8,98 milionu hektolitrů piva vyrobily v prvním pololetí české pivovary. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 1,3 procenta. Malé pivovary vyrobily za prvních šest měsíců o zhruba šest procent piva méně než loni, konkrétně 900 tisíc hektolitrů a zaujímali tak 11 procent trhu. Na dnešním setkání s novináři to řekl viceprezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů (ČSMNP) Karel Witz.Nejvíce piva se od ledna do června vyrobilo v Plzeňském prazdroji (2,5 milionu hektolitrů), což odpovídá tržnímu podílu 28,34 procenta. Druhé místo zaujímá Radegast s výrobou jednoho milionu hektolitrů piva a podílem na trhu 11,51 procenta, třetí je Smíchovský pivovar s výstavem 629,7 tisíc hektolitrů piva a podílem na trhu 7,01 procenta.Ve srovnání s prvním pololetím roku 2002 si letos nejvíce polepšily pivovary ze skupiny Drinsk Union - Krásné Březno (o 41,39 procenta) a Velké Březno (o 30,16 procenta), naopak hůře se daří zejména Ostravaru a Přerovskému Zubrovi (pokles shodně o 15 procent).Z celkového počtu vystaveného a prodaného piva se v prvním pololetí prodalo 62 procent výčepního piva, 34 procent ležáku, něco přes dvě procenta nealkoholického piva a přibližně jedno procento piv speciálních. Přibližně pětina piva se prodá točeného, zbytek tvoří pivo lahvové. "Tato statistika však nerozlišuje, kolik piva se prodá na českém trhu a kolik se vyveze do zahraničí," upozornil Witz.V loňském roce všechny české pivovary vyprodukovaly 18,178 milionu hektolitrů piva, což bylo o 1,5 procenta více než v roce předchozím. V prvním pololetí letošního roku bylo v provozu celkem 53 pivovarů včetně pivovarů restauračních.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



