V Polsku byl virus H5N1 prokázán také u divokých ptáků
13.12.2007 | vetweb.cz
Veterinární lékaři odhalili již páté ohnisko aviární influenzy v Polsku, utraceno bylo okolo půl milionu kusů drůbeže. Chovatelé se obávají krachu, Poláci nyní raději kupují vepřové maso. Lidé se bojí nakupovat i vajíčka, ačkoliv hygienici ubezpečují obyvatele, aby nepodléhali panice.
Páté ohnisko odhalili veterináři v úterý pozdě večer ve Varmijsko-Mazurském vojvodství na severovýchodě Polska.
Virus H5N1 byl zjištěn tentokrát u divokých ptáků. Předchozí čtyři případy se týkaly drůbeže. V regionu platí přísná bezpečnostní opatření. Právě divocí ptáci mohli podle veterinárních lékařů přenést ptačí chřipku do Polska.
Svůj trh pro polskou drůbež uzavřelo na omezenou dobu Bělorusko. Ke stejnému kroku přistoupil Hongkong, největší odběratel polského drůbežího masa v Asii. Litva oznámila, že bude zkoumat kvalitu drůbežího masa dovezeného z Polska.
EU zakázala dovoz polského drůbežího masa a vajec z regionů, kde byla odhalena ptačí chřipka. Zákaz platí do poloviny ledna. Polsko je jedním z největších producentů drůbeže v Evropské unii. Na evropské trhy loni vyvezlo okolo 230.000 tun drůbeže.
V oboru pracuje několik desítek tisíc lidí. Všechny farmy ročně vyprodukují okolo milionu tun drůbežího masa, které má cenu okolo 3,5 až čtyř miliard zlotých (25,5 miliardy až 29 miliard korun). Bankrot může podle odborníků potkat nyní stovky chovatelů. Připomínají, že podobně skončili mnozí na přelomu let 2005 a 2006. "Poté, co byla odhalena ptačí chřipka u labutě v Toruni a u drůbeže a ptáků v jiných zemích, poptávka po drůbežím mase rapidně klesla a ceny masa se snížily až o polovinu. Ztráty chovatelů se podle ministerstva zemědělství pohybují v řádech několika milionů zlotých. Ceny drůbežího masa klesly o 15 až 30 procent. Na odškodnění chovatelů, v jejichž farmách byly kuřata či krůty vybity, vyčlenilo ministerstvo deset milionů zlotých (73 milionů korun). Ztráty však pociťují i další zemědělci, jejichž drůbeží maso ani vajíčka nejdou na odbyt.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



