Valtičtí vinaři připravují na trh specialitu: botrytický výběr

Méně častou vinařskou specialitu, botrytický výběr, připravuje nyní na trh společnost Vinné sklepy Valtice. Časté střídání teplot na podzim napomohlo ve vinicích k rozšíření ušlechtilé plísně Botrytis cynerea, která nezaměnitelně ovlivňuje senzorické vlastnosti vín. K výrobě použije firma 29 tun hroznů z odrůdy Neuburské. Řekl výkonný ředitel společnosti Marek Šťastný. Hrozny se sklízely 27. listopadu, měly cukernatost 27 stupňů a obsahovaly velké množství hrozinek, takzvaných cibéb. "Vzniklé víno má medové aroma přezrálých hroznů doplněné vůní hrozinek i krásnou, nasládlou a jemnou chuť," doplnil Šťastný. Odběratelem jsou zejména milovníci přírodně sladkých vín.

Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info