Vaříme pivo jako naši dědové, říká potomek pivovarníků

Pivovary stávaly v minulosti téměř v každém městě a byly něčím přirozeným jako třeba pekárna. Jinak tomu nebylo ani v Poličce, kde se pivo vaří již od roku 1517. Za to, že je tomu tak dodnes, mohou vděčit Poličtí kuriózně faktu, že měl být místní pivovar za minulého režimu zrušen. Dochovalo se tak unikátní zařízení, na kterém dnes pracují potomci bývalých právovárečníků. "Vaření piva je prastaré řemeslo, které nám zbylo po předcích a nezbývá nám, než ho poctivě udržovat. Za socialismu se rozhodlo, že se tu u nás už pivo vařit nebude. Stal se ale malý zázrak a po roce 1989 se pivovaru ujali potomci lidí, kteří tu dříve pracovali podobně jako třeba můj děda," říká předseda představenstva pivovaru Karel Witz. Ukazuje přitom na jednoho z důstojně oblečených mužů na staré, pečlivě zarámované fotografii.Úcta k tradici je v poličském pivovaru patrná na každém kroku. Budova, v níž se dnes pivo vaří, kvasí a dozrává, pochází z roku 1865. O necelých třicet let později ji mírně naivisticky ztvárnil jeden z tehdejších zaměstnanců na obraze, který visí dnes ve Witzově kanceláři. Pití místního piva patřilo k typickému městskému patriotismu, což připomínají i reprodukce pohlednic místního nakladatele Josefa Kaňky-Kaňkovského z počátku minulého století.To, že se od té doby změnilo v pivovaru jen velmi málo, připouští i Witz. "Pivovar v Poličce je postaven na lidech z Poličky a dlouholeté tradici. V roce 1930 byla vybudována měděná varna a od té doby se tu toho moc nového neudálo. Sklepy zůstaly v původní podobě s dvojitými klenbami, mezi nimiž jsou vzduchové mezery, které jsou velmi dobrou izolací. Je to pro pivo velmi dobré prostředí," pochvaluje si Witz.Pivo, kterého poličský v pivovar uvařil vloni nejvíc v historii, přes čtyřiasedmdesát tisíc hektolitrů a letos ho bude patrně ještě víc, považuje Witz hlavně za společenský nápoj."Místo toho abych koukal na televizi, která mě nebaví, zajdu raději do hospody," míní pivovarník."U piva se z každého z nás stane odborník. Rázem je fotbalovým rozhodčím, předsedou vlády či ministrem financí. Každý najednou umí a ví, jak na to. Pivo žije v lidech a lidmi a jakýkoliv menší pivovar funguje jen díky věrnosti spotřebitelů," dodává muž.Nejdůležitější je prý na vaření piva úcta k tradici a starým postupům. "Tak jako máminy buchty nelze vylepšit a není v lidských silách vylepšit Becherovku či skotskou whisky, nepokoušejme se o to ani u piva. Jsou sice snahy vyrábět pivo co nejlevněji, ale dopadne to většinou dost špatně," míní Witz.Narozdíl od dob C. K. mocnářství či první republiky je dnes možno na pivo z Poličky narazit v řadě hospod po celých Čechách či Moravě. O vývoz do zahraničí se Poličští prý záměrně nesnaží."Sázíme spíš na chutnější pivo bez dlouhé trvanlivosti. Pokud se totiž pivo prodává rychle a dobře, je to rychlý obchod. Když vaříte dobré pivo, tak si s nějakým marketingem či exportem nemusíte dělat zase tak velké starosti," uzavírá pivovarník.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info