Včelaře děsí teplé počasí
06.02.2002 | Právo
Zatímco mnoho lidí uvítalo neočekávaně rychlý nástup teplého počasí, včelaři naopak doslova bijí na poplach. Předčasné oteplení totiž může znamenat katastrofu pro jejich včelstva, hrozí akutní nebezpečí oslabení a onemocnění včel. Úplnou tragédií by pak byl opětovný nástup teplot bod bodem mrazu. "Na toto období poměrně vysoké teploty vylákaly včely z úlů, a ty začaly připravovat matku na kladení vajíček," postěžoval si Právu Václav Kopecký, jeden z děčínských včelařů. Je sice normální, že včely i v zimě vylétají ze svých domovů, aby vyprázdnily výkalové váčky, ale toto opuštění včelínů bývá pouze jednodenní. Již během minulého týdne zmatené včely začaly nejen vylétávat, ale také více dopřávají matce, kterou vydatně krmí a připravují ji tak na kladení vajec. Ty kladou podle litoměřického chovatele včel Miroslava Punčocháře až stovky vajíček denně. Prudké ochlazení by pak mělo na svědomí jejich zastydnutí. Složitý životní proces včel s sebou může přinést při předčasném probuzení také rychlé spotřebování zásob a návrat mrazivého počasí by včely vyhladověl. Podle informací, které jsme získali od prognostiků ústecké pobočky hydrometeorologického ústavu, odborníci zatím výrazné ochlazení nepředpokládají, ale již si netroufnou říci, jak se situace vyvine třeba během dalších tří týdnů. Také proto včelaři doufají, že jarní počasí už alespoň vydrží a začne se probouzet také okolní příroda. Ta však zatím nabízí pouze jehnědy sloužící včelám jako první jarní zdroj potravy, mrazy by však zastavily i jejich vývoj.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



